Petrom a inmagazinat 676 milioane mc de gaze din productie proprie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi luna septembrie nu a ajuns la final, Ministerul Economiei si Comertului a bifat ca realizata inmagazinarea gazelor naturale pentru iarna 2004-2005. Pe langa Romgaz, care extrage anual 6,5-7

Desi luna septembrie nu a ajuns la final, Ministerul Economiei si Comertului a bifat ca realizata inmagazinarea gazelor naturale pentru iarna 2004-2005. Pe langa Romgaz, care extrage anual 6,5-7 miliarde mc de gaze, Petrom este a doua mare companie producatoare de gaze din Romania, cu o productie anuala de 6 miliarde mc de gaze. Fiecare din aceste doua companii a participat, incepand din martie acest an, la stocarea gazelor, astfel incat, inca din data de 10 septembrie, inmagazinarea subterana a gazelor ajunsese deja la 2,6 miliarde mc de gaze naturale. Acestea au fost realizate nu numai de Petrom si Romgaz, ci si de companiile de distributie Distrigaz-Sud si Nord. Astfel, participarea societatilor la realizarea stocurilor de gaze naturale pentru sezonul rece din 2004-2005 arata asa: Romgaz - 1.395 milioane mc, din care 895 milioane mc productie proprie, iar circa 500 milioane mc din import; Petrom - 676 milioane mc productie proprie; Distrigaz-Sud - 228 milioane mc import si Distrigaz-Nord - 137 milioane mc import. La inmagazinarea gazelor, un aport important l-au avut chiar si consumatorii eligibili si distributiile private. Acestea, la randul lor, au reusit sa inmagazineze 190 milioane mc de gaze naturale. Mentionam ca Ministerul Economiei si Comertului a reusit, prin investitiile Romgaz de peste 340 miliarde lei, sa realizeze proiectele de crestere a capacitatilor de inmagazinare a gazelor naturale de la 1,3 miliarde mc in 2001 la 2,7 miliarde mc in 2004. Vizavi de strategia MEC de pregatire a stocurilor energetice pentru iarna care va veni, Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom, ne-a declarat: "Petrom nu numai ca este al doilea mare stochist de gaze naturale pentru iarna 2004-2005, dar are si tancurile pline cu pacura. Pentru trecerea iernii, Petrom pune la dispozitia Termoelectrica si cantitatea necesara de pacura. Putem face aprovizionarea zilnic cu 1500-2000 tone de pacura, fara nici un fel de probleme. Strategia iernii 2004-2005 este gandita de Ministerul Economiei si Comertului, astfel incat sa existe o corelare perfecta de aprovizionare intre toti agentii si companiile producatoare de combustibili energetici. Isi aminteste cineva de vreo sincopa in aprovizionarea cu gaze, cu energie electrica sau cu benzina in iarna trecuta? Nu! La fel va fi si in iarna 2004-2005".
SN Nuclearelectrica, seminar de prezentare a Proiectului Unitatii 3 de la Cernavoda
Joi, 23 septembrie, va avea loc, la Hotelul Intercontinental din Bucuresti, cel de-al doilea seminar cu o tema concreta: prezentarea Proiectului pentru realizarea Unitatii 3 de la Cernavoda. Seminarul este organizat de Societatea Nationala Nuclearelectrica, fiind continuarea coferintei economice "Forum Invest" de la Londra din 9 septembrie. Intentia Nuclearelectrica, societate care are drept consultant firma Deloitte and Touche Consulting, este aceea de a aduce investitorii straini in realizarea Unitatii 3 Cernavoda. Ioan Rotaru, directorul general al SN Nuclearelectrica, este optimist, considerand ca un asemenea proiect in energetica este deosebit de interesant pentru companiile puternice. Domnia sa ne-a declarat: "Scopul seminarului este acela de a promova proiectul printre potentiali investitori, asigurandu-se astfel conditiile de reluare si finalizare a lucrarilor in concordanta cu prevederile strategiei nationale pentru dezvoltarea sistemului energetic in Romania. Firma Deloitte and Touche Consulting va asista SNN SA in gasirea celor mai adecvate solutii de finantare care sa limiteze implicarea directa a statului in garantarea finantarii, in conformitate cu practicile Uniunii Europene, atragerea investitorilor straini si crearea unei companii de proiect, in parteneriat public-privat, care va raspunde de finalizarea Unitatii 3 de la CNE Cernavoda pana in 2011-2012. La seminar vor participa 20 de companii straine, dar si firme romanesti, cu potential financiar. Prezenti vor fi si cei care au realizat Unitatea 1 si Unitatea 2 in curs, companiile AECL Canada, ANSALDO Italia si KHNP Coreea de Sud. Impreuna cu aceste firme, inca din 2003, SN Nuclearelectrica a evaluat fezabilitatea tehnico-economica a investitiei la Unitatea 3. Aceasta ar putea avea ca baza o tehnologie de tip CANDU 6, similar Unitatilor 1 si 2, rezultatele indicand competitivitatea proiectului in asamblul solutiilor prevazute pentru realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice. "A doua zi dupa seminarul de la Bucuresti, participantii straini vor face o vizita la Centrala de la Cernavoda pentru a vedea la fata locului cum functioneaza Unitatea 1 si modul de lucru la Unitatea 2. Acestea vor fi argumente foarte puternice in formarea Proiectului de la Unitatea 3", ne-a mai declarat Ioan Rotaru, directorul general al SN Nuclearelectrica. Actualmente, Unitatea 1 de la Cernavoda produce 10% din energia electrica a Romaniei. Prin intrarea in functiune a Unitatii 2, in 2006, Cernavoda va livra 18-20% din energia SEN.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite