Petrom, gata să vândă Arpechim înapoi la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei va începe în cel mai scurt timp negocierile cu Petrom pentru a prelua rafinăria Arpechim Piteşti, pe care compania petrolieră a decis în martie să o închidă definitiv.

Noul CEO al OMV, Gerhard Roiss, s-a întâlnit vineri, separat, atât cu premierul Emil Boc, cât şi cu ministrul Economiei, Ion Ariton. „În cadrul întâlnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinţa statului român de a cumpăra de la compania OMV Petrom SA rafinăria Arpechim Piteşti. În acest sens, domnul Gerhard Roiss şi-a declarat disponibilitatea de a începe în cel mai scurt timp negocierile cu statul român", a informat Ministerul Economiei.

Aceasta este pentru prima dată când un oficial al OMV spune clar că este de acord să înceapă discuţiile cu statul român pentru vânzarea rafinăriei din Piteşti. În martie, Petrom a anunţat că închide definitiv rafinăria Arpechim, după ce, în 2009 şi 2010, unitatea a funcţionat doar câteva luni, pe fondul consumului redus de carburanţi de pe piaţa internă. În cei doi ani de funcţionare redusă a Arpechim, Petrom a economisit peste 40 de milioane de euro.

Oficialii Ministerului Economiei au spus încă din primăvară că sunt interesaţi să preia rafinăria, prin intermediul Oltchim, întrucât Arpechim este principalul furnizor de materii prime al combinatului din Vâlcea. Însă problema principală este lipsa finanţării, iar autorităţile spun că analizează diferite soluţii pentru ca Oltchim să poată prelua rafinăria. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite