Petrom: ANRE încalcă principiile economiei de piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMV Petrom va continua în acest an discuţiile cu autorităţile pentru alinierea preţului la gazele naturale. Reprezentanţii companiei spun, însă, că autoritatea de reglementare încalcă directivele europene de stabilire a preţului.

Potrivit directorului general al companiei, Mariana Gheorghe, în practica de reglementare a preţului final la consumator, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) induce un anumit nivel de preţ, care este la mai puţin de jumătate din cel de import.

„Prin aceasta, autorităţile reglementează de fapt un preţ care este liberalizat. Este o încălcare a principiilor economiei de piaţă. Se încalcă directivele europene, pentru că ANRE face o discriminare între un producător local şi importatori", a spus Gheorghe.

Şefa Petrom a precizat că deşi este vorba despre acelaşi produs, printr-o măsură administrativă preţul este menţinut la jumătate. „Nu spunem că trebuie să fie la nivelul celui de import, dar trebuie lăsate mecanismele de piaţă să funcţioneze", a mai spus Mariana Gheorghe. Ea a adăugat că discuţiile cu autorităţile pe această temă durează de cinci ani.

Potrivit datelor companiei, preţul gazelor produse în România se situa, anul trecut, la 162 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce preţul gazelor importate era la 353 de dolari pe mia de metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite