Petrolul aruncă în aer preţul alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicii internaţionali care măsoară preţul alimentelor au ajuns din nou la valori-record, după ce au crescut în februarie pentru a opta lună consecutiv, a anunţat Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Preţurile au crescut cu 2,2% în raport cu luna ianuarie şi au atins 236 de puncte în indexul stabilit de FAO, acesta fiind cel mai ridicat nivel de când organizaţia a început să măsoare preţurile alimentare, în 1990.

Ultimele scumpiri au fost accentuate de turbulenţele din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu, care au dus cotaţiile petroliere la cele mai înalte niveluri din ultimii doi ani şi jumătate. Ieri, preţul petrolului Brent a scăzut până la 113 dolari pe baril, după ce, cu o zi înainte, avansase la peste 117 dolari. La New York, barilul s-a tranzacţionat în jurul valorii de 101 dolari.

„S-ar putea ca preţul ţiţeiului să fi afectat deja creşterea economică globală", susţine Adam Sieminski, analist la Deutsche Bank, citat de Reuters.

Influenţa carburanţilor în preţuri

Cotaţiile petrolului pun o dublă presiune pe preţul alimentelor. În primul rând, fermierii depind de combustibili pentru utilajele folosite în agricultură, apoi comercianţii folosesc carburanţii pentru transportul mărfurilor către consumatori.

Creşterea preţurilor alimentare, care a început în vara anului 2010, a ridicat temeri cu privire la izbucnirea unor „revolte ale foamei", precum cele care au avut loc în 2008 în numeroase ţări africane, dar şi în Haiti sau Filipine, după ce cotaţiile cerealelor atinseseră recorduri istorice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite