Petrolul americanilor, în conducta balcanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companii americane precum Chevron sau ExxonMobil vor să cumpere participaţii la conducta Burgas-Alexandropolis şi să livreze prin intermediul acesteia petrol din zona Caspică spre Europa, a declarat Plamen Rusev, director în compania care dezvoltă proiectul, citat de Novinite.com.

Oleoductul este considerat concurent al proiectului Contanţa-Trieste, denumit şi PEOP (Pan European Oil Pipeline), din care jumătate ar urma să traverseze teritoriul României.

Rusev a arătat că grupurile petroliere americane cu activităţi în Marea Caspică şi Marea Neagră supraveghează îndeaproape stadiul conductei balcanice.

„Americanii sunt oameni bogaţi, iar bogaţii cumpără doar case finalizate. Este mai scump, dar ei asta preferă. Aşa că să nu fiţi surprinşi de faptul că, odată ce conducta Burgas-Alexandropolis va fi funcţională, veţi vedea companii americane cumpărând participaţii la acest proiect", a spus oficialul bulgar.

Control american

Acesta a adăugat că americanii pot achiziţiona acţiuni atât de la bulgari, cât şi de la greci şi ruşi (părţi implicate în proiect - n.r.). „Americanii vor plăti mai mult, dar nu vor lăsa proiectul în afara controlului lor, pentru că petrolul lor va fi cel care va curge prin conductă", a mai spus Plamen Rusev.

Proiectul Burgas-Alexandropolis nu este ferit de probleme. Noul guvern de la Sofia a anunţat că reconsideră toate proiectele energetice în colaborare cu ruşii, capitol unde intră şi această conductă. Construcţia ar trebui să înceapă anul viitor, urmând ca oleoductul să fie funcţional din 2013. În urmă cu două săptămâni, Grecia şi-a luat angajamentul de a urgenta realizarea proiectului.

PEOP, la loc comanda

Proiectul PEOP a fost amânat în mod repetat timp de mai mulţi ani, din cauza disensiunilor dintre ţările implicate (România, Serbia, Croaţia şi Italia).

Studiul de fezabilitate va trebui revizuit, întrucât cel realizat în 2005 nu mai este de actualitate. Momentan dezvoltatorii proiectului nu estimează niciun termen pentru începerea lucrărilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite