Petroliştii din Azerbaidjan sondează piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce anterior au anunţat că vor să livreze ţiţei pe piaţa românească în mod direct, fără intermediari, reprezentanţii SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, au anunţat

După ce anterior au anunţat că vor să livreze ţiţei pe piaţa românească în mod direct, fără intermediari, reprezentanţii SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, au anunţat acum că sunt interesaţi de achiziţii şi parteneriate cu firme româneşti. "În momentul de faţă, nu avem un program stabilit de investiţii, scopul nostru este investigarea pieţei româneşti", a declarat preşedintele SOCAR, Rovnag Abdullayev, prezent la inaugurarea, joi seară, a reprezentanţei companiei din ţara noastră. "Avem nevoie de utilaje petroliere şi în zilele acestea experţii noştri vor face o vizită la nişte fabrici româneşti care produc utilaje de foraj, compresoare, armături", a precizat totuşi Abdullayev. Printre companiile româneşti de acest tip se numără Uztel Ploieşti, UPET Târgovişte, Condmag sau Dafora Mediaş.

Pe de altă parte, oficialul azer nu şi-a ascuns interesul faţă de terminalele petroliere de la Marea Neagră. De altfel, delegaţia azeră a vizitat ieri Portul Constanţa şi compania Oil Terminal.

Cu ochii pe afacerile Oil Terminal

"Sunt interesaţi de activitatea noastră, e posibil să cumpere acţiuni, deşi nu şi-au exprimat încă această intenţie. Au vizitat danele Oil Terminal, rezervoarele, conductele, facilităţile de acostare a navelor - vor să vadă dacă putem prelua tancuri petroliere foarte mari", au declarat pentru "Adevărul" surse din companie. Titlurile Oil Terminal, listate la categoria a II-a a BVB, au cunoscut ieri cea mai mare apreciere, de 13,51%. Săptămâna viitoare, acţionarii companiei vor lua în discuţie listarea Oil Terminal la Categoria I. Preşedintele SOCAR a avut, în cursul acestei săptămâni, întâlniri şi cu reprezentanţii Petrom, dar nu a oferit detalii suplimentare. Pe de altă parte, directorul SOCAR România, Hamza Karimov, nu a exclus posibilitatea ca firma azeră să rafineze ţiţei în rafinăriile locale şi să deschidă o reţea proprie de benzinării. El a declarat anterior că firma azeră intenţionează să se extindă în Europa prin România. SOCAR a produs anul trecut 33 milioane tone de ţiţei şi estimează că în acest an va ajunge la un nivel de 43 milioane de tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite