Peste o mie de case trebuie reconstruite în urma inundațiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1.033 de case vor trebui reconstruite în urma inundaţiilor din această vară, a anunţat, duminică, premierul Emil Boc. Datele centralizate de autorități arată că pagubele produse de inundațiile din acest an depăşesc 400 milioane euro.

Inundaţiile au produs pagube în 37 judeţe, în special în Moldova, fiind afectate 6.979 case, din care 5.946 au fost avariate, 182 distruse şi 851 sunt în pericol de prăbuşire. Emil Boc a anunțat că Guvernul va furniza materialele pentru reconstrucţie, iar prefecţii trebuie să monitorizeze modul în care sunt eliberate noile autorizaţii de construcţie. Premierul a solicitat ca aceste case să fie reconstruite în zone unde nu există pericol de inundaţii.


Pagubele provocate de inundații depăşesc 400 de milioane de euro și pot ajunge la aproximativ 450 de milioane de euro, susţin surse ministeriale. Datele transmise în urmă cu o săptămână de Ministerului Dezvoltării indicau că pagubele produse de inundaţii sunt estimate la aproximativ 250 de milioane de lei (circa 59 de milioane de euro), în condiţiile în care 3.480 de case au fost afectate, alte 250 s-au prăbuşit, iar 31,4 km de drumuri naţionale sunt deteriorate.


Va cere Guvernul modificarea țintei de deficit bugetar?


Întrebat de jurnalişti dacă va solicita FMI modificarea ţintei de deficit bugetar ca urmare a pagubelor produse de inundaţii, premierul a răspuns că Executivul îşi va face "socotelile" şi va lua o decizie.


La începutul lunii iulie, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara că Guvernul ar putea cere FMI discutarea creşterii deficitului convenit, invocând forţa majoră, determinată de inundaţiile care au afectat România. Berceanu adăuga că, dacă faţă de actualul deficit de 6,8% ar fi acceptată o creştere la 7%, aceasta reprezintă aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundaţiilor, care să fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.


Ulterior, premierul Emil Boc a declarat că în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional nu s-a pus problema creşterii deficitului bugetar, iar România va trebui să se încadreze în cel deja stabilit cu Fondul, de 6,8%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite