Pescăruşii blochează construirea hidrocentralei de la Islaz. România are infringement "pe hârciog"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două specii de păsări, pescăruşul albastru şi pasărea ogorului, identificate în trecut în zona unde va fi construită hidrocentrala de la Islaz, investitie de 316 milioane de euro, întârzie obţinerea acordului de mediu pentru demararea proiectului, au declarat, astăzi, reprezentanţii Hidroelectrica.

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a arătat că o mare parte din zonele unde pot fi construite hidrocentrale au fost declarate arii protejate fără argumente solide.

“Avem parcuri şi zone protejate unde nu putem construi, dar cred că le protejăm pentru altcineva, pentru altă naţie sau pentru alt mileniu”, a spus David, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

Potrivit acestuia, Ministerul Medului şi cel al Economiei ar trebui să colaboreze pentru a rezolva acest blocaj.

"În ceea ce priveşte hidrocentrala de la Islaz, sunt două specii de păsări pe care le-a văzut cineva acum doi ani şi de atunci nu le-a mai văzut nimeni. De doi ani ne chinuim să obţinem acordul de mediu. Sunt mai multe zone unde avem astfel de probleme, unde pot fi construite hidrocentrale de peste 10 MW. Degeaba ne gândim la eoliene, solar, hidrocentrale mici. Acestea nu pot înlocui vechile centrale mari pe combustibili fosili", a mai spus David.

La rândul său Dumitra Mereuţă, consilier pe probleme de mediu în cadrul Hidroelectrica, a arătat că blocajul în cazul hidrocentralei de la Islaz nu este justificat.

“Directivele europene permite realizarea de investiţii cu rol major economic şi social în ariile protejate, cu obligaţia de a realiza măsuri compensatorii”, explică ea, arătând că, în acest caz, se poate amenaja o zonă alăturată unde să fie mutate cuiburile.

"Pentru două-trei perechi de păsări care au fost identificate la un moment dat în acea zonă să fie stopat acest proiect?", s-a întrebat ea.

Proiectul hidrocentralei de la Izlaz, de pe Olt, care va avea o putere de 28 de MW, a început în 2002. Oficialii Hidroelectrica speră să obţină acordul de mediu până la sfârşitul lunii ianuarie 2011, iar în primăvară să fie reluat proiectul.

Povestea Infringementului pe hârciog

Dumitra Mereuţă a exemplificat excesul de zel din partea autorităţilor de mediu de la Bruxelles. "Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru că o specie de hârciog din zona Dunării, care rodea digurile, nu era protejată. Se pune problema ce este mai important, hârciogul sau protecţia împotriva inundaţiilor?", a arătat Mereuţă, care, înainte de a reprezenta Hidroelectrica, a fost director în Ministerul Mediului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite