Perspectiva creşterii dobânzii de către BCE a ridicat cursul euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o săptămână de scăderi generalizate, pieţele bursiere au început, de ieri, să dea semne de revenire. Evoluţia este oarecum surprinzătoare, întrucât vine exact după publicarea

După o săptămână de scăderi generalizate, pieţele bursiere au început, de ieri, să dea semne de revenire. Evoluţia este oarecum surprinzătoare, întrucât vine exact după publicarea aşteptărilor unor analişti privind majorarea dobânzii de politică monetară de către Banca Centrală Europeană (BCE) de la 3,25% la 3,5% în decembrie şi respectiv la 3,75% în februarie.
Deşi normal ar fi fost ca estimările analiştilor legate de creşterea dobânzii de către BCE să fie urmată de scăderi ale burselor de valori, acestea au reacţionat invers. Indicii principalelor burse internaţionale sau depreciat în intervalul 22-28 noiembrie, în medie, cu peste 1%. Astfel, indicele pieţei londoneze FTSE a scăzut cu 2,1%, indicele CAC al bursei din Franţa a scăzut cu 2,6% iar DAX, care urmăreşte evoluţia pieţei germane a înregistrat o depreciere de 3%. Pe piaţa americană, Dow Jones sa depreciat cu 1,55% iar Nasdaq cu 2,16%. Bursele au dat semne uşoare de revenire încă de miercuri, iar ieri, se poate spune, că sau înscris pe un trend de creştere. "Investitorii anticipaseră deja majorările dobânzilor, dovadă scăderile generalizate din perioada 22-28 noiembrie. Publicarea estimărilor nu a reprezentat o surpriză", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest. La rândul său, Radu Limpede, analist piaţă de capital, consideră că revenirea pieţelor în şedinţa de ieri a fost determinată de faptul că estimările analiştilor sunt ceea ce anticipau investitorii. "Este vorba de un joc al aşteptărilor, iar marii investitorii sunt sensibili la toate nuanţele unui anunţ", afirmă Limpede. Analiştii consideră că piaţa românească nu sa înscris în trendul internaţional.
La începutul lunii noiembrie, preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, a afirmat că în şedinţele următoare ar putea decide o majorare a dobânzii de politică monetară, dacă estimările privind creşterea inflaţiei vor continua. La acea dată, erau cunoscute datele pentru luna octombrie, când sa înregistrat o temperare a inflaţiei faţă de septembrie, datorită scăderii preţului petrolului. În ultimele zile însă, cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului sau înscris pe un trend ascendent, pe fondul unor informaţii privind scăderea rezervelor de combustibil din SUA, în condiţiile în care se aşteaptă o scădere a temperaturilor în perioada următoare. Aceste evoluţii ar putea conduce la creşterea presiunilor inflaţioniste şi implicit la creşterea dobânzilor.
Aşteptările privind majorarea ratei dobânzii în zona euro sunt reflectate şi de aprecierea din ultimele zile a monedei europene în raport cu dolarul american. "Cursul de schimb euro/dolar a trecut de pragul de rezistenţă de 1,2990, pe care nu îl mai depăşise din luna mai", afirmă Iulian Panait. Orientarea cumpărătorilor spre moneda europeană, în detrimentul dolarului, vine şi în contextul unei relaxări a politicii monetare în Statele Unite. "Strategiile fondurilor de investiţii, cum era de aşteptat, au început să se muleze pe aceste informaţii. Se observă o orientare a acestora dinspre piaţa americană spre ţările din Europa, unde este de aşteptat o creştere a randamentelor", a declarat pentru Adevărul, Nicoleta Bănică, analist la ING România. şi piaţa americană se confruntă cu presiuni inflaţioniste. Cu toate acestea, analiştii privesc cu scepticism o majorarea a dobânzilor de către rezerva Federală (FED). "Dobânzile în Statele Unite sunt deja la un nivel ridicat. In plus, preţurile de pe piaţa imobiliară se pare că au îngheţat, fapt ce afectează puterea financiară a americanilor. În SUA, locuinţele sunt considerate drept capital personal, alături de salarii", a precizat un analist.
Pe termen mediu, bursele vor scădea
Chiar dacă bursele au dat semne de revenire, analiştii sunt de părere că, pe termen mediu, acestea vor înregistra un trend descrescător. Întotdeauna, majorarea dobânzilor a condus la deprecieri pe pieţele de capital. Exemplu relevant în acest sens sunt scăderile generalizate din acest and e pe pieţele de capital, în contextul majorărilor repetate ale dobânzilor.
În ceea ce priveşte bursa românească, analiştii sunt de părere cu s-a conectat încă la circuitul bursier internaţional. In lunile mai-iunie, BVB dădea semne privind corelarea cu pieţele internaţionale de capital, însă trendul a durat foarte mult. Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, specialiştii se aşteaptă la o sensibilitate mai ridicată a bursei de la Bucureşti faţă de evenimentele internaţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite