Pensiunea agroturistică - investiţii mici, profituri mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experienţa arată că, dacă până la 4-5 camere o familie se poate ocupa singură de afacere, o pensiune de 8 - 10 camere presupune deja angajaţi. Ceea ce reduce rentabilitatea. D-na Ruxandra

Experienţa arată că, dacă până la 4-5 camere o familie se poate ocupa singură de afacere, o pensiune de 8 - 10 camere presupune deja angajaţi. Ceea ce reduce rentabilitatea. D-na Ruxandra Maria, care are o pensiune în Rucăr, recunoaşte că aceasta e profitabilă, dar a reinvestit permanent tot profitul în îmbunătăţirea confortului.
Amplasarea, principala condiţie de rentabilitate
Profitabilitatea unei pensiuni este legată în primul rând de amplasare. Aceasta trebuie să fie într-o zonă naturală deosebită, lângă obiective turistice, "să fie în drumul turiştilor", cu asfalt şi acces facil. La noi, pensiunile agroturistice s-au concentrat pe litoral, Valea Prahovei, zona Bran Moeciu şi Bucovina. În ultima perioadă se dezvoltă mult şi "Oltenia de sub munte", explică d-na Stoian. Multe zone au ca problemă lipsa agrementului.
Evaziunea reduce preţurile cu 25%
Perioada de glorie a înfiinţării pensiunilor a fost între 1994 şi 2000, când proprietarii beneficiau de facilităţi fiscale - scutirea de impozitul pe profit şi pe venit, explică Marilena Stoian. Ulterior, mulţi proprietarii de pensiuni au preferat să revină în economia gri. "Am avut pensiunea înregistrată (5 camere) între 2001 şi 2003, dar am renunţat, pentru că taxele - fiscale şi de publicitate - ridicau preţul camerei. Acum am formată o clientelă închisă, preţul mai mic e în avantajul turiştilor, plus că pot să negociez liber preţul. Dacă aşa preţul camerei e 600.000/noapte, fiscalizarea ridică preţul la 800.000 lei pe noapte", ne-a declarat un proprietar de pensiune agroturistică din Rucăr.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite