Pensiile moldovenilor au fost majorate cu 9,6%. Românii încă mai aşteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate tipurile de pensii şi prestaţii sociale acordate de bugetul Republicii Moldova au fost indexate, începând de ieri, cu 9,6%, respectiv 7,6%, scrie publika.md.

Astfel, pensia medie pe ţară va creşte cu 87 de lei şi va ajunge la 987 de lei, iar cea de invaliditate - cu 69 de lei, atingând nivelul de 786 de lei. Cu 181 de lei vor fi majorate şi pensiile pentru participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl.

Pentru indexarea pensiilor şi prestaţiilor sociale, statul va aloca aproape jumătate de miliard de lei.

În România, nu se ia încă în calcul o majorare a pensiilor. Liderii politici se gândesc la majorarea salariilor sau reducerea CAS într-o marjă de 3-5%, însă nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

"Deocamdată nu se discută despre acest subiect. Ne-am dori asta, dar avem un context economic şi teamă mi-e că deficitul bugetului de pensii este destul de mare", a declarat recent Sever Voinescu, vicepreşedintele PDL.

În luna noiembrie a anului trecut, președintele Traian Băsescu a declarat că trebuie să fim extrem de prudenți în următoarea perioadă, precizând că România nu mai poate trăi cu împrumuturi pentru bani de consum.

Şeful statului a explicat că nu există bani pentru majorări de pensii şi salarii în 2012, "indiferent de rezultatul sesizării la Curtea Constituţională".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite