Pensii şi salarii îngheţate în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile şi salariile nu vor fi majorate în 2012, decizia fiind oficializată de comisia de buget-finanţe.

Comisia a adoptat două amendamente în acest sens şi decizia este valabilă până în 2013.

"Situaţia internaţională e proastă, dar trebuie să avem nişte măsuri active de stimulare a economiei când nu ne putem baza pe cererea externă. Cu salarii şi pensii îngheţate nu vom înregistra nicio creştere", a declarat Liviu Voinea, analist economic, la Antena3.

La finalul misiunii FMI în România, Jeffrey Franks declara că salariile bugetarilor pot creşte anul viitor cu 3-5%, în funcţie de posibilităţile bugetului, în timp ce pentru pensii anticipa o indexare cu inflaţia. "O creştere de 3-5% a salariilor este rezonabilă spre sfârşitul anului viitor", spunea luni şeful misiunii FMI în România.

El a declarat, însă, că decizia de majorare a salariilor îi aparţine Guvernului şi că aceasta va fi discutată la vizita din aprilie. "Va fi decizia Guvernului. Când vom veni în vizita din aprilie discutăm împreună cu ei care este situaţia bugetară, care este situaţia ecomică internaţională, cum arată creşterea pentru România şi vom face împreună o analiză să vedem dacă există spaţiu pentru o creştere sau nu. Apoi, Guvernul va lua această decizie, poate în aprilie sau poate în mai şi ea se va aplica numai o lună sau două mai târziu", spunea Franks.

Cu toate acestea, în  Comisia pentru Buget de luni, deputaţii puterii au adus câteva amendamente la o ordonanţă privind reglementările financiare. Ei au propus în comisie ca salariile bugetare să rămână îngheţate până în 2013 şi au abrogat un articol din legea pensiilor, care prevedea indexarea pensiilor cu 50% din rata inflaţiei şi 50% din valoarea venitului mediu.

Un amendament al ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, prevede că în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază se menţine la acelaşi nivel cu cel acordat în decembrie 2011.

Potrivit unui alt amendament al lui Ialomiţianu, în anul 2012 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Decizia a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu 146 voturi "pentru", 104 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite