Pensiile private, motiv de negociere pentru salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest instrument de economisire va deveni un argument forte pentru fidelizarea angajaţilor Pensiile private vor reprezenta un puternic instrument de fidelizare a salariaţilor, iar acest

Acest instrument de economisire va deveni un argument forte pentru fidelizarea angajaţilor

Pensiile private vor reprezenta un puternic instrument de fidelizare a salariaţilor, iar acest lucru va creşte importanţa unei companii în faţa angajaţilor. "Companiile care vor gestiona fonduri de pensii private (pilonul II) nu vor putea oferi produse diferenţiate, deoarece legislaţia impune restricţii, ceea ce face ca încrederea în companie să fie vitală", a declarat Bram Boon, directorul general al ING Asigurări de Viaţă.

Aproape jumătate (49%) din angajaţi consideră că angajatorul este o sursă importantă sau foarte importantă de informare, potrivit unui sondaj Gfk din luna iulie 2006, citat de Boon. Mai mult de 60% din angajaţi apreciază implicarea angajatorului în acest domeniu. "Acest lucru arată că angajatorii vor avea un rol important în următoarele luni", a spus reprezentantul ING Asigurări de Viaţă.

CSSPP a autorizat ieri primul administrator pentru pilonul III al fondurilor de pensii facultative. Potrivit reprezentantului ING, impactul pilonului III va fi semnificativ asupra companiilor şi persoanelor angajate. Firmele reprezintă o sursă importantă de informare, iar pensiile private au şi o componentă socială puternică. Directorul ING Asigurări de Viaţă este de părere că un angajat "fericit" este foarte important şi va lucra mai bine din această cauză. Angajaţii "fericiţi" devin, de asemenea, şi un fel de agenţi de publicitate ai respectivei afaceri. Pentru angajatori, un pachet salarial avantajos echivalează cu o recrutare mai uşoară a angajaţilor, a mai spus Boon.

Din luna mai începe procesul de colectare a fondurilor

Preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, consideră că pilonul III va avea efecte benefice vizibile. În plus, angajatorii se vor gândi serios să includă în pachetele salariale şi pilonul III. Peste două milioane de persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani vor cotiza, începând cu luna mai la fondurile de pensii facultative (Pilonul III), pe o piaţă ce va ajunge, în circa 10 ani, la 20 miliarde de euro în România.

Procesul de aderare a salariaţilor la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II - cel obligatoriu) va fi iniţiat în luna august şi va dura patru luni, a afirmat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la un seminar pe tema pensiilor private. Conform legii privind fondurile de pensii administrate privat, toţi angajaţii cu vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să aleagă un fond de pensii privat, unde angajatorul le va transfera 2% din salariul brut. Ulterior, acest procent va creşte cu 0,5% pe an, până la 6%. Din momentul în care va începe colectarea contribuţiilor la fondurile de pensii, contribuţia la asigurările sociale de stat va fi astfel redusă de la 9,5%, cât este în prezent, la 7,5%.

Salariaţii care nu vor opta în timp util pentru un fond de pensii administrat privat vor fi repartizaţi de CSSPP la unul dintre fondurile existente pe piaţă, în mod aleatoriu, în 30 de zile de la finalizarea perioadei în care puteau alege. După ce angajatul va selecta fondul, angajatorul va fi obligat să transfere 2% din salariul brut către fondul respectiv. Problemele care se pun, în prezent, sunt cele legate de sistemul de colectare a pensiilor, care nu este finalizat, sistem ce a adus mari probleme şi în Polonia, şi cele legate de declaraţia pe care o depune angajatorul. În condiţiile în care în România la nivel de angajator sunt foarte multe declaraţii care se depun, ar fi absurd să mai apară o altă declaraţie. Formularul va trebui totuşi completat cu opţiunea angajatului de aderare la un anumit fond de pensii.

Softul de colectare pentru angajatori va fi gata până la sfârşitul lunii mai, a mai precizat Oancea. Aici vor trebui luaţi în calcul şi cei care fac venituri în sistem propriu, deoarece, pe lângă cele 4,7 milioane de contribuabili, mai există circa 1 mil. de persoane care lucrează într-un alt sistem.

Pensiile private facultative:

Tratament fiscal:

- 200 euro, contribuţia angajatului deductibilă la calcul impozitului pe venit

- 200 euro - contribuţia angajatorului deductibilă la calcul impozitului pe profit

- contribuţia maximă - 15% din venitul brut al salariatului

- veniturile din pensii - venituri impozabile pentru ce depăşeşte 900 RON/lună

Consecinţe fiscale - exemplu:

Contribuţii scutite de impozite şi contribuţii sociale - 400 euro pe an, echivalent cu 112 lei/lună

Exemplu: Angajat cu salariu net de 918 lei

- un venit net suplimentar de 112 RON este echivalent cu 160 RON venit brut suplimentar şi 48 RON contribuţii sociale suplimentare pentru angajator

- 112 RON net - cost suplimentar angajator 96 RON

- Contribuţiile la fondurile de pensii private - o creştere cu 12% a salariului net

Sursa: KPMG

Pensiile private facultative, un atu pentru angajatori

- formă de remunerare suplimentară a angajaţilor

- remuneraţie viitoare pentru muncă în prezent

- instrument de creştere a loialităţii angajaţilor faţă de angajator, reducerea fluctuaţiei de personal şi un plus de competitivitate în atragerea unor viitori angajaţi cât mai calificaţi

- strategii ale angajatorilor: maximizare a beneficiilor pentru angajaţi; eficientizare a comunicării cu angajaţii

- posibilitatea de a folosi contribuţia pentru a motiva forţa de muncă (contribuţii diferenţiate în raport cu performanţa angajaţilor)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite