Pe hârtie, românii au averi „satisfăcătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţara noastră există peste 16.000 de milionari în dolari, iar averea medie a unui român este de 14.000 de dolari, relevă un raport realizat la nivel mondial de Credit Suisse.

Descărcaţi raportul Credit Suisse

România se află pe locul 47 în lume din cele 160 de ţări analizate de banca elveţiană Credit Suisse, pe baza mai multor lucrări de specialitate, recensăminte şi raportări ale instituţiilor de statistică. Astfel, în ţara noastră sunt 14.578 de locuitori cu averi cuprinse între 1 şi 5 milioane de dolari, 1.945 de persoane au averi între 5 şi 500 de milioane de dolari, iar cinci români au peste 500 de milioane de dolari. Doi dintre ei sunt miliardari, spune raportul.

Date eronate sau evaziune?

Totodată, averea medie a unui român este de 13.987 de dolari, valoare pe care bancherii Credit Suisse o consideră „satisfăcătoare". Aceasta în timp ce majoritatea ţărilor luate în calcul au primit calificativul „sărac" sau „foarte sărac". Averea pentru un adult este de 17.599 de dolari, faţă de 3.840 de dolari, cât era în anul 2000. Analistul economic Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată, susţine că, în cazul în care datele prezentate de Credit Suisse sunt reale, ele nu sunt reflectate în veniturile bugetului nostru de stat. „Am văzut aceste date, dar nu ştiu de unde le-au luat, pentru că sunt diferite de cele prezentate de BNR, de exemplu", a declarat Voinea, pentru „Adevărul".

Potrivit acestuia, cel mai probabil datele Credit Suisse nu au luat în calcul proprietăţile imobiliare, în condiţiile în care un apartament costă în medie mai mult de 14.000 de dolari, iar majoritatea imobilelor sunt în proprietate privată. „Dacă într-adevăr există 16.000 de milionari în dolari, ei nu sunt impozitaţi suficient. Veniturile la bugetul de stat din impozitele pe avere, inclusiv case şi maşini, sunt acum circa 0,7% din PIB, adică în jur de 800 de milioane de euro, ceea ce este foarte puţin raportat la cei 16.000 de milionari", a adăugat Voinea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite