Paul Wolfowitz denunţă corupţia din Banca Mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şoc de proporţii la Banca Mondială, care e zguduită de mari tensiuni interne, după ce preşedintele său, americanul Paul Wolfowitz, a anunţat consiliul de administraţie de intenţia sa de a

şoc de proporţii la Banca Mondială, care e zguduită de mari tensiuni interne, după ce preşedintele său, americanul Paul Wolfowitz, a anunţat consiliul de administraţie de intenţia sa de a lupta cât mai eficient împotriva problemelor legate de corupţia din sânul instituţiei financiare internaţionale.
Ieri, ziarul parizian "Le Monde" scria că Wolfowitz a declarat cotidianului britanic "Financial Times": "Prin probleme înţeleg în mod foarte exact cazurile precise de mită, plocoane, manipulare a procesului de elaborare a contractelor şi achiziţii frauduloase". "Financial Times" arată că aceste mari tensiuni au apărut după recenta numire a Suzannei Rich Falsom ca şefă a departamentului anticorupţie al Băncii Mondiale, criticii susţinând că ea este o apropiată a lui Wolfowitz, ar fi una dintre consilierele lui şi ar avea legături strânse cu Partidul Republican din SUA. Or, Wolfowitz a fost nr. 2 în Pentagon, un "uliu" în actuala Administraţie Bush până la venirea la Banca Mondială. Ziarul citat scrie că Rich Falsom a fost pusă în fruntea unui departament care, după crearea lui, în 2001, trebuia să fie independent de conducerea Băncii Mondiale. Or, detractorii lui Wolfowitz îl acuză de a fi încercat să deturneze în interesul său regulile interne ale celebrei instituţii financiare. Totuşi, pentru el, aceste acuzaţii provin de la cei care "vor să facă astfel încât să nu fiu prea dur în ce priveşte corupţia". "Vreau să spun că nu voi fi intimidat. Suntem în tranziţie, dar cred că este extrem de important să trecem de la stadiul în care vorbim despre corupţie la cel în care ne ocupăm de corupţie", a declarat el. Ziarul citează, la rândul său, responsabili ai instituţiei, care se plâng de stilul "foarte centralizat" al lui Wolfowitz. Însă el le-a răspuns că "schimbarea este necesară, şi cred că unii (...) au dificultăţi să se adapteze".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite