Patru români s-au întors din Occident să investească în România
0Au plecat din România dorindu-şi o viaţă mai bună. Au strâns capital şi au respirat aer capitalist. S-au întors în ţară şi au pus în aplicare cele învăţate acolo. Acum conduc afaceri
Au plecat din România dorindu-şi o viaţă mai bună. Au strâns capital şi au respirat aer capitalist. S-au întors în ţară şi au pus în aplicare cele învăţate acolo. Acum conduc afaceri de succes, mai mici sau mai mari. Uneori, chiar au importat afaceri şi au dat tonul dezvoltării unor noi industrii. Acum ne schimbă şi pe noi, încetul cu încetul, din interior, uneori fără chiar să ştim.
Credite intermediate de peste 80 milioane de euro şi 112 angajaţi. Acestea sunt cifrele sintetice care prezintă firma de intermediere financiară Gemini Capital Consult. "Motorul" afacerii este Anca Bidian, o româncă care a trăit în Canada timp de opt ani, unde a lucrat în industria software. S-a întors din cauza dorului de casă, un sentiment "extrem de dureros". "Emigrarea are un preţ al ei. Când pleci, moare o parte din tine: amintiri, prieteni, familie, locuri şi identitate", spune Bidian. Afacerea a pornit de la o simplă observaţie de piaţă: în America, creditele intermediate de agenţi sau brokeri depăşesc 80% din totalul finanţărilor, iar în România, în 2003 nu exista o astfel de activitate. Nu a copiat pur şi simplu afacerea. "Încerc să modelez şi să adaptez tot ce am învăţat acolo la acest moment de timp din România. Nu cred că un model de business poate fi importat şi clonat pur şi simplu în lumi diferite ca spaţiu şi timp fără să ţii cont de cultura locului respectiv, de mentalitaţi şi, nu în ultimul rând, de stadiul de dezvoltare al momentului." Experienţa acumulată pe continentul nord-american a fost esenţială în strategia şi managementul acestei afaceri.
Ea crede că din ce a învăţat în "aventura" americană, cel mai mult i-au folosit gândirea şi comunicarea "politically correct" (n.r. - care nu aduce ofense), respectul pentru orice fel de muncă, asumarea responsabilităţii şi valoarea unui dolar. "Am învăţat că este mult mai uşor să faci o treabă aşa cum trebuie decât să explici de ce nu ai făcut-o", spune Bidian. Firma este prezentă în Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Ploieşti şi Braşov. Până la sfârşitul lui 2007 este planificată deschiderea de sucursale în alte şapte oraşe, astfel încât până în 2010 să ajungă să fie prezentă în 31 de oraşe. Estimările arată un volum de intermediere de 60 milioane de euro.
S-a axat pe servicii de transport
Dragoş Adrian Baltariu a plecat din ţară după prima mineriadă, în 90.
A plecat în Olanda, căutând o viaţă mai bună, ca să nu-şi reproşeze la bătrâneţe. El crede că pentru a avea succes trebuie să te aştepţi la foarte multă muncă şi privaţiuni. "Dacă eşti dispus să îţi sacrifici tinereţea, trăieşti foarte bine la bătrâneţe", crede Baltariu. A cules mere şi pere. Apoi a trecut la construcţii metalice, dovedindu-se că practica făcută în liceu i-a fost de folos. A muncit câţiva ani şi s-a întors cu un camion. A dezvoltat o afacere de transport rutier, astfel încât în 96 avea în jur de 20 de camioane. El este convins că acum ai mari şanse de reuşită şi în ţară şi îi sfătuieşte pe cei care vor să plece să încerce mai întâi să-şi ia două-trei joburi aici.
A renunţat la transportul de marfă. A deschis o firmă de închiriere auto. Acum are un parc de 30 de maşini şi încearcă tot mai mult să integreze serviciile adiacente pentru întreţinerea lui.
Investiţie cu dublu scop
Simona şi George Cioroianu au dat softul pe turism. Din banii strânşi în cei aproape şapte ani cât au lucrat în America de Sud şi Canada şi-au cumpărat câteva apartamente în centrul Capitalei. O vreme le-au închiriat pe termen lung. În urmă cu doi ani s-au întors în ţară cu planul de afacere pentru închirierea în regim hotelier aproape făcut. Oferta insuficientă de camere de hotel în centrul Bucureştiului a stimulat această afacere, iar estimările celor doi întreprinzători indică prezenţa câtorva sute de apartamente care se închiriază în regim hotelier. şi-au concentrat investiţiile în centrul Bucureştiului, mai precis zona Pieţei Universităţii. Acum au 11 apartamente, parte în proprietate, parte în administrare şi estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 200.000 RON. "Părerea mea este că şi aici, cu aceeaşi muncă, se poate reuşi la fel de bine ca şi în ţările în care am locuit în trecut", este convinsă Simona Cioroianu.
S-au întors în ţară pentru că au sesizat oportunitatea de a maturiza o afacere înainte de integrarea în UE, atunci când concurenţa în orice domeniu va fi mai mare. "O dată cu integrarea ne aşteptăm la un val mai mare de turişti şi asimilarea ideii de hotelier. De fapt, asta a fost şi ideea pentru care ne-am întors în România", povesteşte George Cioroianu. Afacerea a fost extinsă spre servicii conexe. Cum turistul are nevoie nu doar de cazare, ci şi de transport, întreprinzătorii oferă acum şi maşini spre închiriere.
Pentru dezvoltarea afacerii apelează la credite, fiind convinşi că aceasta este acum tendinţa în orice colţ al lumii. "De asta există băncile şi creditele", consideră Simona Cioroianu. Cei mai multi clienţi vin datorită promovării pe internet. Din acest motiv, întreprinzătorii consideră că un mare avantaj pe care l-au avut a fost acela că, fiind programatori, s-au putut promova bine pe internet, cu costuri minime.
Chiar dacă pare simplă, afacerea presupune foarte multă muncă, consideră familia Cioroianu. Mulţi vor să încerce să intre în business cu unul sau două apartamente, atraşi fiind de ideea banilor făcuţi rapid. Surpriza este atunci când constaţi că nu numai veniturile sunt mari, dar şi costurile de întreţinere, iar dacă gradul de ocupare nu e suficient de mare, avantajul faţă de închirierea pe termen lung nu mai este atât de important. Cei doi investitori cred că au prins momentul potrivit. Odată cu creşterea preţurilor apartamentelor, intrarea în această afacere ar fi fost mult mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă.