Patru cazinouri - suspecte de spalare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In afara de bonul de casa, cazinourile nu elibereaza documente care sa ateste castigul si sa dovedeasca originea legala a banilor

Legea romana este mult prea blanda si nu prevede inchiderea cazinourilor pentru implicarea acestora in spalare de bani. Si asta in conditiile in care exista o prevedere expresa a Uniunii Europene care stabileste necesitatea instituirii de controale periodice la cazinouri. In Romania, abia cu putin timp in urma s-a trecut la o astfel de actiune care a vizat inclusiv tentative de spalare a banilor. Pentru prima data de la infiintarea sa cu sase ani in urma, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a controlat recent opt dintre cele 21 de cazinouri existente in Romania. La unele dintre acestea s-a constatat neraportarea de operatiuni in numerar mai mari de 10.000 de euro si inexistenta de persoane special desemnate care sa raspunda pentru neaplicarea in practica a legislatiei specifice spalarii banilor. "Si neregulile pentru spalarea banilor au contribuit la decizia de suspendare temporara a activitatii cazinourilor din cadrul hotelurilor Howard Johnson, Sofitel, Hilton si Marriott. In afara de bonul de casa, cazinourile nu elibereaza documente care sa ateste castigul si sa dovedeasca originea legala a banilor", declara ziarului nostru Nicolae Fuiorea, purtator de cuvant al ONPCSB. In replica, avocatul Remus Borzea, reprezentant legal al cazinourilor din cadrul hotelurilor Marriott si Hilton, spune ca "o institutie precum cazinoul, unde oamenii cu bani vin sa se distreze, nu e nici politie judiciara, nici Parchet sau SRI ca sa ceara clientilor declaratii vivazi de provenienta licita sau ilicita a sumelor puse in joc". Cele doua cazinouri, mai spune Borzea, realizeaza lunar venituri de aproximativ 23 miliarde de lei. Peste 80% din jucatorii de cazinouri din Romania sunt din Israel si tarile arabe.
Evaziunea fiscala genereaza cei mai multi bani murdari
In continuare, in Romania, evaziunea fiscala ramane principala infractiune generatoare de bani murdari, urmata de inselaciune, crima organizata, respectiv asociere de grupuri de infractori in scopul spalarii banilor. Afacerile cu petrol, pana nu de mult aflate in topul activitatilor generatoare de bani murdari, au cedat primul loc contrabandei cu alcool si tigari. In primele opt luni din acest an, pe fondul liberalizarii contului de capital, sumele mai mari de 10.000 de euro care au intrat in tara (aproape 22 miliarde de euro) sunt mai mici decat cele care au iesit (25,3 miliarde de euro), tendinta manifestata si in 2004. Cert este ca, la acest capitol, lucrurile sunt in ceata si cu greu sunt disociate in rapoartele de tranzactii suspecte operatiunile legale de cele ilegale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite