Patru firme ale MEC, restanţiere la Fondul Proprietatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea a primit până acum acţiuni de la 17 firme aflate în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC). Potrivit informaţiilor transmise ieri de MEC, Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a primit până acum acţiuni de la 17 firme aflate în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC). Potrivit informaţiilor transmise ieri de MEC, Fondul Proprietatea mai are de primit acţiuni de la încă patru firme, procedurile de transfer a pachetelor de acţiuni ale acestora fiind în curs de realizare.
Cele patru companii sunt Electrica Muntenia Sud, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud şi E.ON Moldova.
#Pentru acestea urmează sau este în curs de desfăşurare procedura de înregistrare a actului adiţional de modificare a statutului, ca urmare a schimbării structurii de acţionariat

Afirmă reprezentanţii MEC.
Fondul Proprietatea a fost înfiinţat ca societate pe acţiuni la 29 decembrie 2005, cu scopul despăgubirii proprietarilor deposedaţi abuziv de imobile în perioada regimului comunist, având participaţii la 114 companii, cu o valoare totală de circa patru miliarde de euro. Dintre acestea, 21 de firme se află în subordinea MEC sau ministerul deţine participaţii semnificative, rămase în urma procesului de privatizare.
Cedarea acestor pachete de acţiuni către Fondul Proprietatea este o măsură prevăzută în proiectul Strategiei privind continuarea restructurării, privatizării şi atragerii de investiţii pentru companiile din portofoliul MEC pentru perioada 2006-2008.
Procedura prevede ca înregistrarea transferului de proprietate să fie realizată atât în Registrul Acţionarilor firmei respective, cât şi la Oficiul Registrului Comerţului.
În cursul primului semestru al acestui an, Fondul Proprietatea s-a înregistrat ca acţionar atât la Oficiul Registrului Comerţului, cât şi în Registrul Acţionarilor la şapte operatori economici, respectiv la Transelectrica, Transgaz, Petrom, E.ON Gaz România, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Oil Terminal.
Fondul Proprietatea a încasat, la finele lunii iulie, dividende în valoare de 65,7 milioane de lei (18,5 milioane de euro) de la Petrom, corespunzător participaţiei de 9,89% la capitalul social al companiei, în timp ce MEC a încasat dividende în valoare de 205,1 milioane de lei (57,7 milioane de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite