Patronii cer reducerea TVA, dar nu garantează scăderea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dacă, prin reducerea fiscalităţii, se va ajunge şi la o ieftinire proporţională a locuinţelor, răspunsurile reprezentanţilor PSC au fost evazive."În cazul în care cheltuielile pentru

dacă, prin reducerea fiscalităţii, se va ajunge şi la o ieftinire proporţională a locuinţelor, răspunsurile reprezentanţilor PSC au fost evazive.
"În cazul în care cheltuielile pentru constructori vor fi reduse cu un nivel echivalent scăderii TVA, pentru cumpărători reducerea preţului este dificil de stabilit, fiindcă este o piaţă liberă", a declarat Adriana Ifteme, directorul executiv al PSC. Ea a precizat că principala problemă legată de costurile ridicate ale locuinţelor este legată de puterea redusă de cumpărare a populaţiei. "Preţul pe metru pătrat al unei locuinţe ar trebui să fie undeva la nivelul salariului mediu, însă această cifră este dublă faţă de salariul mediu net pe economie. Până când va exista un echilibru între cei doi factori, nu ne rămâne decât să acţionăm asupra taxelor şi a impozitelor, în special asupra TVA", a explicat directorul PSC. Liderii patronatului spun că propunerea lor a fost acceptată pentru discuţii ulterioare de către Ministerul Finanţelor Publice. "Dorim TVA zero, însă ar fi bine dacă am obţine şi o scădere până la nivelul de 5-7% a cotei de TVA", a mai afirmat Adriana Ifteme.
Numărul firmelor va scădea cu 50-80%
Potrivit PSC, aderarea la UE ar putea determina reducerea la jumătate a numărului firmelor de construcţii, fiind posibilă chiar o scădere cu 80%, din cauza condiţiilor concurenţiale şi a normelor pe care va trebui să le respecte. "Într-un scenariu pesimist, vor rezista 20% din firme, iar în varianta optimistă, scăderea va fi de 50%. Sunt numărate zilele firmelor care trăiesc din mici păcăleli, ca şi ale firmelor neserioase", estimează liderii PSC. Ei arată că, în prezent, în România sunt înregistrate circa 24.000 de firme în domeniul construcţiilor, însă "marea majoritate nu au activităţi" în acest sector.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite