Patronii, la informatizare forţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia guvernului care impune angajatorilor să întocmească şi să depună registrul angajaţilor în formă electronică la 1 septembrie 2006 îi obligă pe întreprinzătorii români la

Decizia guvernului care impune angajatorilor să întocmească şi să depună registrul angajaţilor în formă electronică la 1 septembrie 2006 îi obligă pe întreprinzătorii români la informatizare forţată.
Măsura a fost cerută de o bancă, mare angajator, care a cerut facilitatea de a depune acest registru în formă electronică. Ministerul Muncii a ales însă să oblige toţi angajatorii, indiferent dacă au 2 sau 1.000 de angajaţi, să depună registrul în formă electronică: ori stau lunar cu discheta în mână la Camerele de muncă, ori trimit registrul on-line. În condiţiile în care în România există numai circa 30.000 - 35.000 de companii care au drept de semnătură electronică din peste 500.000 de agenţi economici, peste 99% dintre ei IMM-uri, şi în condiţiile în care costul obţinerii semnăturii electronice se ridică la peste 200 de euro, pentru micii angajatori sau asociaţii familiale decizia guvernamentală nu va fi lesne de respectat. Amenzile sunt de 20 - 50 milioane lei. Sunt exceptaţi numai misiunile diplomatice, oficiile consulare străine cu sediul în România şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine. Ana Bontea, directorul Departamentului juridic la Consiliul Naţional al IMM-urilor, spune că, pe lângă problemele dificile pentru întreprinzători, măsura este redundantă, pentru că deja toate datele cerute se află în evidenţa Camerelor de muncă. Evidenţe pentru care angajatorii plătesc deja lunar 0,75% sau 0,25% din fondul de salarii, după cum carnetele de muncă se ţin la Camere sau la angajatori. Ministrul comunicaţiilor, Zsolt Nagy, ne-a declarat că decizia este un pas pe calea debirocratizării, va aduce beneficii importante pe termen lung, iar un avantaj important este legat de evidenţa clară a forţei de muncă din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite