Patronatele „istorice“ ies din sistemul legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai vechi confederaţii patronale din România şi-au pierdut locurile rezervate în Consiliul Economic şi Social, astfel că nu mai participă la avizarea proiectelor de legi şi ordonanţe. Din componenta patronală a Consiliului au ieşit UGIR-1903, UNPR şi CONPIROM. Liderii acestora vor să formeze o nouă instituţie de dialog social, împreună cu sindicatele.

Noua Lege a patronatelor a intrat în vigoare de câteva luni, însă îndeplinirea în totalitate a prevederilor acesteia de către marile confederaţii ale angajatorilor a fost lăsată pentru data de 15 septembrie, moment în care la Consiliul Economic şi Social (CES) ar trebui să se contureze o nouă configuraţie a componentei patronale.

Reamintim că CES este instituţia în cadrul căreia patronatele, sindicatele şi Guvernul dezbat proiectele de acte normative (legi, ordonanţe, hotărâri) şi le avizează în funcţie de voturile exprimate de membrii plenului - câte 15 locuri pentru fiecare „latură". Ei bine, dacă de-a lungul timpului în CES au avut delegaţi confederaţiile cu vechi state în lumea patronală, acestea au fost practic excluse, ieşind astfel chiar din sistemul legislativ. Este vorba despre Uniunea Generală a Industriaşilor UGIR-1903, Uniunea Naţională a Patronatului Român - UNPR şi Confederaţia Naţională a Patronatelor din Industrie - CONPIROM, organizaţii înfiinţate în primii ani ai perioadei postdecembriste (UGIR-1903 revendică chiar o continuare a primei federaţii de industriaşi, fondată la 1903).

Cutremur în lumea patronală

Excluderea celor mai vechi confederaţii patronale din CES a stârnit reacţii dintre cele mai vehemente în rândurile liderilor afectaţi, primul răspuns la situaţia astfel creată fiind acela că vor forma o altă instituţie de dialog social. „Legea spune că un patronat trebuie să aibă ca opozant un sindicat din aceeaşi ramură şi ambele părţi să se recunoască reciproc, iar sindicatele pe noi ne recunosc, nu pe cei din noua structură a CES. De aceea, împreună cu sindicatele, ne vom asocia şi vom crea un alt CES. Consiliul de acum nu are componenta sindicală şi, oricum, patronatele de acolo nu reprezintă pe nimeni. Este inadmisibil să se ajungă în această situaţie", a declarat pentru „Adevărul" Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.

La rândul său, Liviu Mandler, vicepreşedinte CONPIROM şi preşedinte al Patronatului Medicinei Integrative, ne-a declarat: „CONPIROM deţine 8 din cele 21 de contracte de muncă la nivel naţional, iar UGIR-1903, alte 8. Aşadar reprezentăm angajatorii a circa 3,5 milioane de angajaţi din cei 4,5 câţi există înregistraţi la această oră. CES ar fi trebuit constituit conform cu această reprezentanţă reală a patronatelor, ceea ce ar fi dat drept rezultat ca 12 locuri din CES să aparţină CONPIROM şi UGIR-1903. Atragem atenţia Guvernului să nu recunoască o mârşăvie făcută în spatele uşilor închise sau în cârciumi".

Cât despre UGIR-1903, această confederaţie nu mai are niciun reprezentant în CES pentru că, de fapt, nici nu a mai avut cine să lupte pentru un loc în instituţia destinată dialogului social central. Nu mai departe decât ieri, la sediul UGIR-1903 a avut loc un nou scandal, pe fondul conflictului dintre cele două tabere care îşi revendică de la începutul anului conducerea Uniunii. Cei doi exponenţi ai taberelor adverse, Cezar Corâci şi Marius Opran, au dat declaraţii „colorate" la TV, dar adevărata problemă a UGIR-1903, excluderea din sistemul legislativ, pare să fi trecut într-un plan secundar.

Costache: „Nu toţi trebuie să fie în CES"

Cum s-a ajuns aici? Ne explică preşedintele CES, Florian Costache: „Componenta patronală trebuia să se formeze prin consens în rândurile membrilor. În lipsa consensului, dar şi a unora dintre lideri, s-a supus la vot, şi astfel câţiva au rămas pe dinafară. Dar nu e obligatoriu să fie toate patronatele în CES".

"În lipsa consensului, s-a supus la vot, şi astfel câţiva au rămas pe dinafară. Dar nu e obligatoriu să fie toate patronatele în CES.''
Florian Costache preşedinte CES

"CONPIROM şi UGIR-1903 sunt angajatorii a circa 3,5 milioane de salariaţi din totalul naţional de 4,5 milioane. CES ar fi trebuit constituit conform cu această reprezentanţă reală.''
Liviu Mandler vicepreşedinte CONPIROM

Cum participă patronatele la avizarea legilor

Proiectele normative sunt dezbătute (cel puţin teoretic) în cadrul Consiliului Economic şi Social, unde reprezentanţii patronatelor, sindicatelor şi ai Guvernului îşi exprimă avizul negativ sau favorabil. De asemenea, la fiecare minister există o comisie tripartită de dialog social în cadrul căreia se dezbat proiectele normative din acel sector.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite