Patronatele din industria chimică cer prelungirea acordării de gaze interne pentru unele firme, prin pichetări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatele şi sindicaliştii din industria chimică şi petrochimică vor picheta de marţi până joi, între orele 10.00 şi 15.00, sediul Guvernului şi cel al Ministerului Economiei. Acestea cer prelungirea facilităţii de acordare a gazelor din producţia internă, pentru unele firme.

Federaţia Patronatelor din Industria Chimică şi Petrochimică (FEPACHIM) şi Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) au transmis, luni, că vor prelungirea prevederilor Legii 332/2010 pentru acordarea gazelor din producţia internă până la 31 martie 2011.

"Am pregătit acțiuni de protest. Marți, între orele 10:00 și 15:00, vom picheta sediul Ministerului Economiei, pentru încercarea sensibilizării pentru prelungirea acestei legi. Miercuri și joi, între orele 10:00 și 15:00, vom picheta sediul Guvernului", a declarat, luni, președintele FSLCP, Achille Duțu, într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele FEPACHIM, Cezar Corâci.

Potrivit acestora, legea - care are aplicabilitate asupra tuturor consumatorilor industriali cu statut de întreruptibili - a permis ca, în perioada iunie 2009-septembrie 2010, producţia şi livrarea de produse obţinute pe baza gazelor naturale, în special de îngrăşăminte chimice, să se realizeze în condiţii de stabilitate.

„Această măsură a contribuit decisiv la salvarea industriei chimice de îngrăşăminte de la prăbuşire, într-un context economic deosebit de dificil al crizei economice din România", se arată într-un comunicat de presă comun.

Cauza InterAgro

Cele două organizaţii arată că, din cauza crizei economice, preţurile îngrăşămintelor chimice au înregistrat scăderi substanţiale în condiţiile în care cheltuielile de producţie au urcat peste preţul final.

„Ca urmare, majoritatea combinatelor din industria chimică de îngrăşăminte au fost nevoite să-şi înceteze activitatea de producţie", se arată în comunicat. Patronatele scot în evidenţă situaţia unor combinate din grupul InterAgro, care au fost oprite în perioada septembrie 2008 - februarie 2009 şi în lunile aprilie şi mai 2009.

Omul de afaceri Ioan Niculae, cel care controlează grupul InterAgro, a propus Ministerului Economiei la începutul anului - când instituţia era condusă de Adriean Videanu - schimbarea Legii gazelor, astfel încât cele şase combinate care fac parte din grup să primească numai gaz din producţia internă, de două ori mai ieftin decât cel din import.

În preţul de coş al celei mai mari părţi din consumatorii români de gaze intră atât importurile, cât şi producţia internă. InterAgro beneficiază de facilitatea guvernamentală ce-i permite să primească gaze ieftine de peste un an, măsura urmând să expire în această lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite