Patronatele şi sindicatele vor să gestioneze fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatele şi sindicatele consideră că, dacă se vor implica în gestionarea fondurilor europene, vor creşte gradul şi viteza de absorbţie a fondurilor europene, dar şi calitatea

Patronatele şi sindicatele consideră că, dacă se vor implica în gestionarea fondurilor europene, vor creşte gradul şi viteza de absorbţie a fondurilor europene, dar şi calitatea absorbţiei, prin finanţarea unor proiecte viabile cu efecte pozitive în economie. Principala modalitate de implicare a patronatelor este crearea parteneriatelor public-private (ppp), iar dinamizarea acestui proces, care nu şi-a dovedit până acum eficienţa la noi, are la bază o nouă lege a parteneriatului public privat. "Legea se află deja în discuţia grupului de lobby a IMM-urilor din parlament", spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Astfel, patronatele şi sindicatele reprezentative la nivel naţional ar urma să fie parteneri privilegiaţi în cadrul parteneriatelor public-private, şi să aibă dreptul de a primi spre încredinţare, cu prioritate, astfel de contracte. Noua lege ar urma să introducă o procedură specială de încredinţare a contractelor, procedura negocierii competitive a contractelor cu patronatele şi sindicatele. De asemenea, acestea ar urma să aibă dreptul de a iniţia un proiect de parteneriat public-privat printr-o simplă cerere adresată unei autorităţi publice. Patronatele consideră că, la nivelul fiecărui organism guvernamental implicat în gestionarea fondurilor europene, trebuie să existe o echipă mixtă de funcţionari publici şi experţi ai partenerilor sociali, universităţilor şi instituţiilor de cercetare, care să elaboreze proiecte şi să urmărească implementarea acestora. Asta pentru că 80% din specialiştii care pot elabora proiecte nu lucrează în administraţia publică, ci în universităţi, societăţi de consultanţă, patronate şi sindicate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite