Patronatele schimbă legislaţia uleiurilor uzate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru deversarea la întâmplare a uleiului ars de motor, se vor da amenzi de până la 10.000 RON

La iniţiativa Patronatului producătorilor şi importatorilor de lubrifianţi, chimicale şi accesorii auto - Lubrichem, a fost elaborat un proiect de hotărâre de guvern pentru reglementarea mai clară a gestionării uleiurilor uzate pe teritoriul României. Măsura este necesară întrucât, potrivit iniţiatorilor, doar 5% din uleiurile uzate sunt recuperate şi gestionate ecologic, restul se deversează în natură.
Viitorul act normativ împarte agenţii economici în patru categorii - generatori, colectori, transportatori, respectiv procesatori, fiecare dintre aceştia având obligaţii specifice. Mai sunt menţionate o serie de indicaţii ce vor trebui să se regăsească pe etichetele produselor din această categorie (de exemplu: "Acest ulei trebuie predat unui colector după utilizare!" sau "Este interzisă amestecarea acestui ulei cu solvenţi, lichid de frână şi lichid de răcire"). Sancţiunile ce urmează a fi aplicate celor care vor încălca normele de gestionare corectă a uleiurilor uzate sunt evidenţiate în tabelul alăturat.

Furnizorii de uleiuri, reuniţi în consorţiu
În perspectiva introducerii unei taxe pe tona de uleiuri introduse pe piaţă (al cărei cuantum încă nu a fost stabilit), patronatul Lubrichem propune şi formarea unei societăţi comerciale care să administreze fondul astfel colectat. Din acţionariatul acelei societăţi, numită Consorţiul Uleiurilor Uzate, urmează să facă parte toate firmele care vând uleiuri de bază şi uleiuri lubrifiante, iar alocarea drepturilor de vot se va face, de la an la an, în funcţie de cantitatea de bază de lubrifiere comercializată în anul anterior. "Societatea va administra banii rezultaţi din colectarea acestei taxe, şi numai cine nu vrea să ştie ce se va face cu aceşti bani, deşi îi plăteşte, nu se va înscrie în Consorţiu", ne-a declarat Mihaela Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Lubrichem.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite