Patronatele se ridica la lupta impotriva majorarilor de tarife la utilitati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industriasii ameninta cu imputarea juridica a pierderilor provocate de scumpiri, intreprinzatorii avertizeaza ca tinta de inflatie va fi ratata

Doua dintre principalele confederatii patronale - UGIR-1903 si UNPR - au anuntat, ieri, aproape simultan, declansarea unei adevarate campanii prin care vor sa contracareze majorarea tarifelor la utilitati, in special la gaze naturale si energia electrica. Uniunea Nationala a Industriasilor din Romania - UGIR -1903 - cere demiterea echipelor de conducere ale autoritatilor de reglementare (ANRGN, respectiv ANRE) si "justificarea cu precizie matematica" a fiecarui dolar cu care s-au scumpit utilitatile. In lipsa acelei justificari, "nu vom achita facturile decat in limita pragului de rezonabilitate", ameninta industriasii, care au calculat ca gazele, in Romania, n-ar trebui sa coste mai mult de 130-150 dolari/1.000 mc (de la 1 iulie, mia de metri cubi de gaz a ajuns la 215 dolari). UGIR-1903 anunta, de asemenea, ca va monitoriza efectele cresterilor de pret asupra tuturor membrilor sai si va identifica "o cale de imputare juridica a acestor pierderi". La randul sau, conducerea Uniunii Nationale a Patronatului Roman - UNPR - avertizeaza ca "inflatia anului 2005 nu va fi cu doua cifre, dar cu siguranta va fi mai mare de 7%". Ca masura compensatorie, sumele provenite din scumpirea utilitatilor "ar trebui sa fie reinvestite intr-un fond destinat reabilitarii sistemului energetic", ne-a declarat presedintele UNPR, Marian Petre Milut. El preconizeaza ca, din cauza acestor scumpiri, intreprinderile mici si mijlocii cu profil de productie "vor fi decimate".
Preturile vor creste accelerat
Pe baza ponderilor in costurile cu utilitatile la nivelul producatorilor, patronatele de ramura, membre ale UGIR-1903, au calculat in ce masura vor creste preturile produselor finite - scumpiri pe care, in final, le vom suporta noi, consumatorii. Cateva exemple: imbracamintea si incaltamintea (pondere in costuri de 40%) ar putea fi mai scumpe cu 9%; cimentul si materialele de constructie (domeniu in care utilitatile au o pondere de 50% in costurile de productie) vor avea preturi cu 10% mai mari - la fel si in cazul produselor chimice. Si mobila va fi mai scumpa, cu cel putin 8%, estimeaza membrii UGIR-1903. In fine, confederatiile patronale solicita ca, pe viitor, ajustarile de tarife pentru utilitati sa se faca "prin negocieri cu reprezentantii industriei si economiei romanesti, nu doar cu unele institutii internationale". In graficele alaturate sunt evidentiate tarifele la utilitati in tarile din estul Europei si Uniunea Europeana, asa cum au fost comunicate de confederatiile patronale UGIR-1903 si UNPR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite