Patronatele cu greutate forţează mâna Executivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea lansată de ministrul muncii, Gheorghe Barbu, de a da mână liberă patronatelor din România pentru ca acestea să-şi conceapă singure o lege de organizare şi funcţionare este pe cale să

Ideea lansată de ministrul muncii, Gheorghe Barbu, de a da mână liberă patronatelor din România pentru ca acestea să-şi conceapă singure o lege de organizare şi funcţionare este pe cale să se lase cu scandal. Găsind iniţiativa ministrului ca o portiţă pentru a-şi promova interesele, două dintre cele mai tari patronate au făcut deja un cartel. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România, în spatele căreia se află gruparea Patriciu-Copos-Boghiu, s-a lipit de UGIR 1093, unde jupâni sunt Dan Ioan Popescu şi Ovidiu Tender, şi încearcă să promoveze în noua lege ideea de "patronat de interes economic naţional". În spatele acestei titulaturi, câţiva oameni importanţi de afaceri, implicaţi puternic în aceste organizaţii patronale, ar beneficia de un statut preferenţial şi de privilegii plătite din bani publici.
Concret, orice patronat devenit "naţional" poate accesa resurse financiare provenite din bugetul de stat sau din bugetele locale. În plus, poate profita de dreptul de a deţine, de a i se atribui în folosinţă gratuită sau de a cumpăra bunurile proprietate publică. Luate în ansamblu, aceste facilităţi echivalează cu o subvenţionare mascată venită din partea statului. Evident, patronatele mai mici care au participat la discuţii au înţeles capcana care le-a fost întinsă. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Miluţ, nu s-a ferit să califice propunerile de mai sus drept "manevră imorală prin care grupurile de interese din jurul actualei Puteri îşi vând obedienţa faţă de Executiv, sperând să obţină acces aproape nelimitat la banii publici".
Mingea rămâne acum în terenul ministrului Gheorghe Barbu, care va decide dacă limitează sau nu accesul greilor din economia românească la banii publici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite