Patronatele din construcţii vor tarife minimale pentru manoperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile cu forţa de muncă, în oferte, nu vor putea fi mai mici de 25% din totalul devizelor Pentru a câştiga licitaţiile, companiile "taie" în primul rând costurile cu manopera şi

Costurile cu forţa de muncă, în oferte, nu vor putea fi mai mici de 25% din totalul devizelor

Pentru a câştiga licitaţiile, companiile "taie" în primul rând costurile cu manopera şi oferă preţuri mai mici, ajungându-se astfel la imposibilitatea creşterii salariilor în construcţii. Acum, ponderea forţei de muncă scade uneori şi sub 20%, din această cauză însă, pragul minim propus de partenerii sociali va fi de 25%.

Asociaţia Română a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO) şi sindicatele din acest sector au încheiat un acord de parteneriat prin care se prevede, între altele, "stabilirea unui prag minim pentru tariful orar de manoperă înscris în oferte". Măsura este preconizată pentru a se susţine creşterile de salarii, de la 500 RON în 2007 la 900 RON în 2009, stabilite prin acelaşi acord. "Până nu de mult, patronii firmelor de construcţii îşi desconsiderau angajaţii, văzându-i mai mult ca pe o povară. De aceea, cei mai mulţi aplicau reduceri drastice ale costurilor cu forţa de muncă, mai ales pentru a câştiga licitaţiile, şi astfel s-a ajuns la actuala hemoragie de personal calificat. Dacă nu impunem un prag rezonabil pentru reducerea costurilor cu manopera, nu-i vom putea opri pe angajaţi să plece în alte ţări", ne-a declarat, ieri, Eugen Colceriu, preşedintele federaţiei sindicale din ramura construcţii-montaj. El estimează că, acum, costurile cu forţa de muncă ajung la aproximativ 20% din totalul devizului, dar acest prag va trebui să ajungă la un minim de 25%. "Cred că din cauza scăderii acestei ponderi s-a ajuns în situaţia că, din povară, forţa de muncă în construcţii a ajuns un obiect de lux", conchide liderul sindical.

Antreprenorii nu exclud varianta angajării muncitorilor din Turcia, India, Pakistan sau China, pe fondul crizei de personal autohton din construcţii. La sfârşitul anului trecut, numărul muncitorilor din construcţii în România era de circa 330.000, necesarul forţei de muncă fiind aproape dublu, potrivit estimărilor firmelor din domeniu.

TOP 5 - salariile constructorilor, în Europa

1. 1.800 de euro în Italia
2. 800-900 euro - Grecia şi Spania
3. 500 de euro - Croaţia şi Slovenia
4. 250 euro - în Ungaria
5. 190 de euro - în Estonia

Piaţa va creşte cu 25%

Piaţa construcţiilor va creşte anul acesta cu 25-27% faţă de nivelul de şapte miliarde euro înregistrat în 2006, a declarat, ieri, preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu. "Anul trecut, piaţa construcţiilor a ocupat o pondere de 10% din Produsul Intern brut şi estimăm ca, pe termen mediu, această pondere să crească la 12%. Preţul pe metrul pătrat construit se va majora în 2007 cu 15-17%, pe fondul majorării salariilor cu 23% şi al creşterii preţului manoperei", a menţionat preşedintele ARACO. În prezent, preţul pe metrul pătrat construit în România variază între 300 şi 2.500 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite