Patronate: Legea evaziunii va duce la scumpirea alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care proiectul privind combaterea evaziunii fiscale va fi aprobat în forma actuală va duce la scumpirea alimentelor cu până la 15%, susţin reprezentanţii patronatelor din industria alimentară.

Mai multe patronate s-au întâlnit astăzi la Ministerul Finanţelor Publice, într-o comisie de dialog social, pentru a discuta pe marginea actului normativ privind evaziunea fiscală.

Proiectul a primit aviz negativ de la toate patronatele prezente, printre care UGIR, UGIR 1903, COMPIROM, CNIPMM, CNPR şi CIS.

Potrivit lui Sorin Minea, preşedintele patronatului Romalimenta, una dintre greşelile proiectului de act normativ este că încearcă să îmbine taxarea inversă cu încasarea TVA la frontieră pentru comerţul intracomunitar. „Noi susţinem o ordonanţă care să combată evaziunea fiscală, dar nu una precum cea actuală, care duce la scumpiri, la închideri de firme, care nu combate evaziunea, dar în schimb distruge piaţa albă", a declarat Sorin Minea, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, producţia alimentară din România riscă să discpară, iar produsele să se scumpească cu 7-15%. Minea a adăugat că reducerea numărului de antrepozite de depozitare, propusă în legea pentru combaterea evaziunii, va face ca firme foarte mari importatoare să-şi mute antrepozitele în Bulgaria sau Ungaria.

La rândul său, Romulus Dascălu, preşedintele Patronatului băuturilor spirtoase - Garant, spune că, dacă se vor aplica prevederile din proiectul de act normativ, aproximativ 90% dintre producătorii de băuturi spirtoase din România se vor închide.

Totodată, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Vinului şi Viei din România, apreciază că măsura prin care tuturor antrepozitelor fiscale care au o datorie mai mare de 60 de zile li se revocă autorizaţia va conduce la închiderea unui număr semnificativ de societăţi.

El a mai spus că majorarea accizelor, propusă în proiectul de act normativ, va conduce la creşterea cu 50% a preţului băuturilor intermediare, precum vermutul sau aperitivele.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru combaterea evaziunii fiscale, achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.

De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 100 euro/hl de produs la băuturile fermentate altele decât bere şi vin, precum cidrul şi băuturi fermentate din fructe, şi va majora acciza cu 100 euro, la 165 euro/hl, la produsele intermediare, care fac parte din aceeaşi categorie, dar au o mai mare alcoolemie.

Proiectul mai prevede reintroducerea în acest an a accizelor la iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii şi alte produse de lux, precum şi sistarea eliberării autorizaţiilor pentru magazine duty-free, care nu vor mai funcţiona după expirarea avizelor actuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite