VIDEO Patriciu: Sistemul bancar trebuie să fie restructurat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de creditare din România trebuie restructurat de la cap la coadă, pe paliere care să ţină cont de capacitatea financiară a firmelor care vor să acceseze împrumuturi, susţine omul de afaceri Dinu Patriciu. Sectorul privat a început deja să se confrunte cu probleme financiare, pentru că băncile trimit în afara ţării banii cu care ar fi trebuit să împrumute companiile.

Turbulenţele financiare, care s-au amplificat în ultima perioadă, au destabilizat sistemele bancare din ţările vest-europene. În acest context, sucursalele din România au început să trimită către grupurile din care fac parte tot mai mulţi bani. Problema este că în ţară rămân sume din ce în ce mai mici la dispoziţia firmelor care au nevoie de finanţarea investiţiilor. „Sucursalele din România ale băncilor străine trimit bani acasă şi preferă să finanţeze Guvernul, în detrimentul sectorului privat. Va fi o lipsă de lichidităţi în sectorul privat şi se simt deja blocajele financiare", a spus ieri omul de afaceri Dinu Patriciu, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, sistemul bancar ar trebui restructurat din temelii. „Ar trebui să existe mici bănci locale, case de economii, cum există în toată lumea civilizată. Apoi să existe treapta instituţiilor financiare regionale şi apoi marile bănci situate deasupra lor. Noi avem un singur nivel acum, normal că suferim. Aceasta pentru că nu poate fi aplicată aceeaşi grilă de judecată (pentru acordarea de credite - n.r.) unui mic întreprinzător şi unei societăţi multinaţionale", a precizat Patriciu. „Când ai 30 de miliarde în credite ipotecare în România, care sunt de fapt neperformante toate atâta vreme cât preţul garanţiilor nu acoperă valoarea creditelor, se cheamă că stai pe ouă până se strică", a mai spus el.

În aceste condiţii, Guvernul ar trebui să scadă taxele, consideră omul de afaceri. „TVA trebuie redusă la 15% de la 1 octombrie", a adăugat el. Întrebat ce poate face Banca Naţională a României în aceste condiţii, Patriciu a răspuns: „BNR nu are cum să ţină în frâu nimic. Este absurd ca BNR, în acelaşi timp, să deţină controlul sistemului bancar şi să facă politica monetară. În aceste condiţii, normal că sunt luate decizii proaste, precum garanţiile materiale impuse băncilor în relaţiile cu clienţii", a arătat Patriciu.

Lupta dintre uriaşi şi pitici

Recent, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că România poate profita de problemele din vestul Europei pentru a intra în zona euro mai devreme de anul 2015, care este ţinta oficială. În schimb, Patriciu crede că aceasta ar fi o greşeală imensă. „România nu are ce să caute în zona euro. Noi trebuie să ne păstrăm independenţa de a duce o politică de creştere economică. Acest lucru nu se poate face cu o impozitare a românilor egală cu cea a francezilor", a arătat el. Omul de afaceri a explicat de ce crede că înfiinţarea zonei euro a fost o mare greşeală a factorilor de decizie din UE.

image image

„Ţările europene au culturi diferite şi nu este posibilă o fiscalitate unică în aceste condiţii. Nu poţi schimba o cultură pentru că vrei să impui o anumită fiscalitate. De exemplu, în statele mediteraneene, economia este una de tip bazar, care nu se potriveşte cu cea nord-europeană", a exemplificat el. Despre războiul dintre dolar şi euro, Patriciu a spus doar atât: „Nu se calcă în picioare uriaşii cu piticii. Euro este ultima greşeală a clasei politice europene". El a adăugat că Uniunea Europeană impozitează munca şi energia, adică exact ceea ce nu trebuie, iar o taxare a circulaţiei mărfurilor, spre exemplu, ar fi mult mai logică.

Managementul privat va fi un eşec

Numirea unor manageri privaţi la conducerea companiilor de stat, aşa cum doreşte acum Guvernul, va fi un eşec, întrucât viitorii directori vor urmări propriile interese, nu pe cele ale statului. „Nu este un sistem care să dea rezultate. Dacă aş crede că va da totuşi rezultate, m-aş oferi pe gratis", a spus Patriciu. Întrebat de ce crede asta, omul de afaceri a precizat că, în opinia sa, un alt sistem ar fi optim în acest caz. „De exemplu, companiile statului să fie distribuite unor fonduri de investiţii financiare, care apoi să fie date spre administrare unor asset manageri sau unor bănci de investiţii. Un astfel de sistem ar funcţiona, pentru că interesele managerului de fond sunt aliniate cu cele ale statului", a mai arătat Patriciu.

Guvernul şi-a propus, la presiunile FMI şi ale Băncii Mondiale, să implementeze un sistem de management privat în toate companiile de stat. Pentru fiecare societate, o firmă de head-hunting va recomanda Ministerului Economiei o listă scurtă de persoane care s-ar plia pentru funcţia de conducere şi, în final, tot reprezentanţii ministerului vor alege managerul, care va fi numit prin ordin al ministrului.

"Criza financiară se va adânci în următoarele luni în România, iar puterea de cumpărare a populaţiei va scădea.''
Dinu Patriciu preşedintele DP Holding

Investiţii fără credite bancare

Grupul Mercadia Holland, deţinut de Dinu Patriciu, va obţine în acest an o cifră de afaceri de 255 de milioane de euro, urmând ca valoarea indicatorului să crească la 880 de milioane de euro în 2012 şi să depăşească 1,5 miliarde de euro în 2013, a mai anunţat ieri omul de afaceri. Mercadia deţine reţelele de magazine Mic.ro şi Macro. Compania va investi 250 de milioane de euro până în 2012, când va ajunge la o reţea de 2.000 de magazine fixe Mic.ro, 750 mobile şi 150 de unităţi Macro şi miniMax. Până acum, investiţiile se ridică la 70 de milioane de euro.

Patriciu a explicat faptul că a fost nevoit să restructureze activitatea companiei, întrucât îşi propusese iniţial să împrumute din bănci 100 de milioane de euro, iar o altă sută de milioane să fie bani proprii. „Sucursalele din România ale băncilor străine nu sunt dispuse să acorde credite de o asemenea anvergură", a arătat omul de afaceri, precizând că firma îşi va dubla aportul la bugetul de investiţii faţă de planurile iniţiale.

Patriciu a cooptat doi noi manageri pentru activităţile de retail, respectiv Anca Vlad, fost manager bauMax România, şi Vlad Şeitan, care s-a ocupat de extinderea grupului austriac OMV în Europa şi Turcia. Grupul Mercadia mai deţine şi Bet Cafe Arena, BioGood, restaurantele Heritage şi Madame Pogani's din Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite