Patriciu: România are rezerve uriaşe de gaze neconvenţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are rezerve de gaze de şist mai mari decât ale Poloniei, care în acest moment este cotată drept ţara europeană cu cele mai mari rezerve din Europa, a declarat astăzi omul de afaceri Dinu Patriciu, la un seminar pe teme energetice organizat de Forum Invest.

„Intrăm într-o nouă eră a gazelor. Acum câţiva ani nu ştiam să extragem shale gas (gaze de şist - n.r.). Peste nu mai târziu de doi-trei ani vom şti să exploatăm şi rezervele de gaz hidraţi ale planetei, mult mai mari decât toate rezervele de hidrocarburi cunoscute. România are atuuri în această competiţie, care acum începe", a spus Patriciu.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, România mai are rezerve de gaze naturale convenţionale doar pentru următorii 10 ani şi de ţiţei pentru încă 15 ani.

„Polonia a făcut un marketing extraordinar de a atrage investiţii în general, iar rezervele României de shale gas sunt mai mari decât ale Poloniei, considerate acum cele mai mari din Europa. Trebuie să adaptăm legislaţia pentru a crea un climat competitiv, rapid de concesionat şi să eliminăm barierele administrative", a mai spus omul de afaceri.

El a adăugat că aceste resurse neconvenţionale se găsesc pe tot teritoriul României şi sunt o sursă colosală de creştere pentru următorii ani.

În România există deja trei companii care deţin licenţe pentru explorarea gazelor de şist: gigantul american Chevron, ungurii de la MOL şi Avere Energy. Şi alte companii şi-au arătat interesul de a extrage astfel de resurse, precum Petrom, Romgaz sau Sterling Resources.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite