Patriciu: Petrom ar trebui să împartă producţia de ţiţei şi gaze cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român ar trebui să preia o parte din producţia de ţiţei şi gaze a Petrom, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor din lume, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, la un forum pe teme energetice organizat de Forum Invest.

„Cred că noi de 10 ani greşim total în modul de impozitare a producţiei de hidrocarburi. Dacă redevenţa e fixă, nici nu ar trebui să ne punem problema majorării ei. Dar ar fi trebuit încă din 2005 să împărţim producţia", a spus Patriciu.

„Ar fi trebuit să spunem «Dragi parteneri, 20% din producţie e a mea, tu o scoţi, iar eu îţi plătesc», aşa e în majoritatea statelor. Mâine, cineva ar trebui să zică asta", a completat Patriciu.

Omul de afaceri s-a adresat apoi Marianei Gheorghe, CEO al Petrom, prezentă la acelaşi eveniment: „Ştiu că doamna Gheorghe, aici de faţă, e tare îngrijorată...".

„Nu sunt", a replicat şefa Petrom.

„Ar trebuit să fiţi", i-a răspuns Patriciu.

Potrivit contractului de privatizare a Petrom, compania plăteşte statului, timp de zece ani, adică până în 2014, redevenţe la acelaşi nivel cu cel din 2004. Atunci, barilul de petrol costa 30 de dolari, iar acum este peste 100 de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite