Patriciu: Guvernanţii nu trebuie să se îmbete cu cifre care spun că stăm mai bine decât alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dinu Patriciu spune că Bursa de la Bucureşti este nesemnificativă în context global, însă ea atrage atenţia guvernanţilor să trebuie să ia câteva decizii obligatorii.

„Evoluţia Bursei de la Bucureşti atrage atenţia guvernanţilor apatici şi Băncii Naţionale că în următoarele ore şi zile au de luat câteva decizii obligatorii fără de care ne vom afla printre primele victime ale situaţiei actuale“, a declarat Dinu Patriciu pentru „Adevărul“

El a adăugat că reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Naţionale nu trebuie să se îmbete cu cifre macroeconomice care spun că stăm mai bine decât ceilalţi.

„Suntem, de fapt, mult mai fragili“
, a punctat el.

Printre măsurile obligatorii, Patriciu aminteşte că Banca Naţională ar trebui să anunţe imediat că intrarea României în zona euro nu mai este o prioritate şi ar trebui să declare că a demarat un program de stimulare a creditării consumului şi investiţiilor. Astfel, riscul inflaţiei trebuie asumat.

Mai mult, el crede că trebuie demarat rapid un proces de restructurare a cheltuielilor publice cu minimum 25% fără a afecta investiţiile, în paralel cu reducerea corespunzatoare a impozitării directe şi a TVA.

„Imediat ar trebui anunţat FMI că Romania a hotărât să amâne reducerea deficitului bugetar cu 18 luni pentru finanţarea accelerată a lucrărilor publice, în paralel cu externalizarea acordării acestor contracte către bănci de investiţii şi alte instituţii specializate“, a mai spus Patriciu.

El a punctat că dacă toate aceste măsuri ar fi luate în următoarele zile, credibilitatea ţării ar creşte şi, implicit, ar adduce investiţii nesperate într-un moment în care capitalul caută cu disperare oportunităţi sigure.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite