Patriciu: Dacă ne bazăm doar pe banii de la FMI, nu avem nicio şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea val al recesiunii este garantat, însă încă putem lua măsuri pentru ca economia românească să sufere cât mai puţin, crede Dinu Patriciu, cel mai bogat român, potrivit ediţiei din acest an a topului „Forbes 500 Miliardari“. „Dacă ne bazăm iar doar pe banii de la FMI şi nu pe capacitatea de a atrage investiţii străine şi finanţări alternative din pieţele de capital, nu avem nicio şansă“, a declarat omul de af

Intrăm iar în recesiune. Ce-i de făcut?

„Dacă în următoarele zile şi săptămâni Guvernul, orice Guvern va fi fiind el, va lua măsurile de protecţie de care avem nevoie pentru protejarea economiei româneşti, atunci s-ar putea să suferim mai puţin. Avem un avantaj: deocamdată, avem o politică monetară posibil independentă, potenţial independentă. Nu suntem legaţi de euro. Este un mare avantaj“, a explicat ieri, la „Forbes România CEO Forum“, Dinu Patriciu, CEO al DP Holding.

„Dacă ne bazăm iar doar pe banii de la FMI şi nu pe capacitatea de a atrage investiţii străine şi finanţări alternative din pieţele de capital, nu avem nicio şansă“, a explicat acesta ieri. Măsurile corecte de stimulare a economiei vor avea efecte imediate, crede miliardarul.

„Măsurile de consolidare fiscală nu vor cauza contracţie economică, dimpotrivă. Dacă banii sunt injectaţi în economia privată prin garanţii de stat oferite firmelor care creează locuri de muncă, atunci roata economică se va învârti normal“, a declarat acesta. 

Principalele trei măsuri care trebuie luate urgent pentru relansarea economiei:

1.    Acordarea de garanţii de stat pentru instituţiile mici şi mijlocii pe baza numărului de locuri de muncă pe care acestea le creează.

2.    Scăderea fiscalităţii. Susţin în continuare că scăderea fiscalităţii duce la creşterea veniturilor bugetare.

3.    Ridicarea barierelor administrative pentru a atrage capital străin.

„În urmă cu un an spuneam că nu ştiu să măsor averea nimănui. Acum, cu atât mai puţin“, a declarat Dinu Patriciu, cu ocazia lansării ediţiei din acest an a topului „Forbes 500 Miliardari“, editat de publicaţia bilunară de business „Forbes România“.

Click pe imagini pentru galerie foto de la „Forbes România CEO Forum"

Imagini de la Forbes România CEO Forum 2011 Imagini de la Forbes România CEO Forum 2011 Premierul Emil Boc la Forbes România CEO Forum 2011

„Volatilitatea schimbă zilnic clasamentele, iar lumea este într-o permanentă schimbare. Se spune că piaţa are două stări: lăcomia şi frica. Acum pieţele sunt conduse şi de altele, nu doar de ele. Azi este greu de crezut în cifrele macroeconomice, deoarece ele spun doar parţial despre ce e vorba.  Nu mai suntem protejaţi de nimic. Suntem ca o sită prin care trece apa capitalurilor şi suntem extrem de fragili“, a adăugat Patriciu.

Ponosul crizei va fi purtat de ţările periferice

Omul de afaceri este de părere că ponosul crizei va fi purtat de ţările periferice, iar capitalul se va scurge către ţările mamă.  „Această scurgere de capital se datoarează unei percepţii greşite. Vorbim aici şi de confuzia dintre rom-român. Problema ţiganilor este a înregii Europe, nu doar a noastră, pentru că ei se plimbă prin Europa de sute de ani. O altă percepţie greşită despre România se leagă de sistemul legislativ de neînţeles pentru străini“, mai spune miliardarul din „Forbes 500 Miliardari“.

Patriciu consideră că moneda unică este o idee politică, nu un instrument financiar viabil. „Încă de la început, nu avea cum să concureze cu dolarul. Moneda asta politică, izvorâtă din creşterea naturală a birocraţiilor, nu face decât să elimine creşterea economică în Europa şi contribuie din plin la transformarea Europei într-un muzeu“, a explicat omul de afaceri.

Citiţi şi:

Câştigătorii şi perdanţii crizei

Top 500 Miliardari: Profilul miliardarului bucureştean

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite