Patriarhia Română, afacere în toată regula: Profitul pe anul trecut a fost mai mare decât cel al McDonald’s

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhia Română a avut anul trecut un profit de aproape şapte milioane de euro, mai mult decât lanţul fast-food McDonald’s.

Patriarhia Română a avut şi cheltuieli, care se ridică la 60 de milioane de lei (peste 13.3 milioane euro), aproape dublu faţă de anul precedent, când cheltuise 35 de milioane de lei, potrivit unor informaţii ale jurnaliştilor de la Capital.

Nici Arhiepiscopia Bucureştilor nu stă rău la capitolul profit, ea realizând un profit de aproximativ 1,2 milioane lei, mai mic însă decât în 2010, când profitul a fost cu 5 milioane de lei mai mare. De asemenea, firma care se ocupă de pelerinaje a obţinut în 2011 un profit triplu comparativ cu anul 2010.

Într-un drept la replică publicat pe site-ul Patriarhiei, basilica.ro, oficialii bisericii susţin că banii nu se găsesc într-un cont speciali şi nici nu au intrat în buzunarele cuiva, ci au fost folosite pentru plata salariilor integrale din fonduri proprii a două treimi din angajaţii Patriarhiei Române şi a utilităţilor din ce în ce mai costisitoare, pentru întreţinerea şi restaurarea imobilelor aflate în patrimoniul Patriarhiei şi pentru susţinerea multiplelor activităţi social-filantropice, cultural-misionare şi educaţionale desfăşurate permanent.

"Termenul profit este impropriu cultelor religioase, deoarece la sfârşitul fiecărui an sumele rămase necheltuite sunt transferate pentru susţinerea activităţii, proiectelor şi programelor Bisericii aflate în derulare pe anul următor. Ca atare, comparaţia cu McDonald`s România este ridicolă şi tendenţioasă", mai scriu reprezentanţii Patriarhiei.

În acelaşi timp, ei menţionează că Centrul de Presă Basilica a Patriarhiei Române nu sunt susţinute financiar de la bugetul de stat sau din publicitate ca instituţiile media publice şi particulare, ci din donaţii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor şi ale altor eparhii, precum şi din venituri ale Patriarhiei Române.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite