Păstrarea echilibrului macroeconomic, principala provocare după integrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Owaise Saadat, reprezentantul Băncii Mondiale la Bucureşti, a declarat, ieri, că păstrarea echilibrului macroeconomic este principala provocare după integrare. "Petrecerea s-a terminat. România

Owaise Saadat, reprezentantul Băncii Mondiale la Bucureşti, a declarat, ieri, că păstrarea echilibrului macroeconomic este principala provocare după integrare. "Petrecerea s-a terminat. România va trebui să poată face faţă presiunilor competitive ale pieţei unice. Pentru aceasta sunt necesare o stabilitate macroeconomică şi un sistem bancar stabil, dar şi îmbunătăţirea politicilor publice", a afirmat Owaise Saadat.
Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, este convins că România va adera la Uniunea Europeană în 2007, dar a susţinut necesitatea atragerii de resurse pentru dezvoltarea României. "Este însă foarte important cum va cheltui resursele acordate şi, în acest sens, este necesar un efort în special din partea industriei financiare, care să intermedieze aceste sume", a spus directorul pentru instituţii financiare al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Kurt Geiger.

România, în Top 25 investiţii străine
România a intrat în Top 25 în clasamentul celor mai atractive pieţe pentru investitori, conform unui clasament întocmit de AT Kearny şi citat de preşedintele BCR, Nicolae Dănilă, la Forumul investiţional Emerging Europe. În acest Top, România este pe locul 25, în timp ce Polonia este pe 5, Rusia pe 6, Ungaria pe 11 şi Cehia pe 12. Potrivit lui Dănilă, principalele sectoare de interes pentru investitorii străini vor fi sectorul financiar, cel imobiliar, industria auto, domeniul cercetare-dezvoltare şi domeniul telecom. Astfel, în sectorul financiar, 55% din băncile din Europa Centrală realizează o profitabilitate superioară celor din vestul Europei, industria auto beneficiază de o productivitate bună şi de un cost redus al forţei de muncă, iar cercetarea va atrage cel puţin aşa susţin companiile alocări din ce în ce mai mari în bugetul propriu. Cât despre telecom, domeniul este supus liberalizării şi dereglementării, înregistrând creşterile cele mai accentuate în Europa Centrală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite