Pastrama de urs si icrele de Manciuria iau locul sarmalelor si lebarului pe mesele romanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta producatorilor si comerciantilor de delicatese culinare pentru aceste sarbatori este foarte bogata si variata. Caltabos, toba, lebar, sarmale, muschi tiganesc, salam de caprioara, pastrama de

Oferta producatorilor si comerciantilor de delicatese culinare pentru aceste sarbatori este foarte bogata si variata. Caltabos, toba, lebar, sarmale, muschi tiganesc, salam de caprioara, pastrama de urs, carnati de mistret, caracatita sau icre de Manciuria - toate acestea pot fi gasite pe alese in rafturile magazinelor. Preferintele romanilor se indreapta insa, dupa cum spun producatorii, tot mai mult catre specialitati, acestea luand locul mezelurilor traditionale pe masa de Craciun. "Fabricile de mezeluri produc in aceasta luna toba, lebar si caltabosi, care au mare cautare de Sarbatori, dar romanii au inceput sa cumpere mai ales specialitati, preferand sa dea mai multi bani, dar sa aiba ceva deosebit pe masa. Pentru salamul de Sibiu, cererea este mai mare decat putem noi oferi spre comercializare, mai ales ca fabricarea acestui produs necesita o perioada de circa trei luni. La specialitati precum muschiul file, jambonul, kaizerul, vanzarile se dubleaza in aceasta perioada fata de celelalte luni ale anului", ne-a precizat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea. Unii romani au prins chiar gustul unor produse aparte - cele din carne de vanat, inexistente practic in meniu in urma cu cativa ani. "Daca, in urma cu doi-trei ani, mezelurile din carne de vanat nu erau cunoscute si aproape nu existau pe piata, acum pot fi gasite atat in marile magazine, cat si in restaurante. Pentru ca, de Sarbatori, fiecare doreste ceva mai special, indiferent de efortul financiar pe care il presupune, produsele din carne de vanat au mare cautare, desi nu sunt accesibile oricui. In urma cu doi ani, se producea mai putin de un sfert din cat se fabrica acum, iar in perioada Sarbatorilor vanzarile cresc cu 50 la suta", spune directorul de vanzari al firmei Stenyon, Elena Vasile. Daca, intr-o luna normala, cantitatea de mezeluri din vanat scoasa pe piata este de aproximativ o tona, in decembrie vanzarile cresc la peste 1,5 tone. Pe langa "delicatesele" vanatoresti, pentru ca masa de Revelion sa fie una deosebita, romanii mai pretentiosi inlocuiesc traditionalele sarmale si toba cu caracatita, creveti, stridii si icre. Producatorii spun ca este o perioada de varf a vanzarilor la aceste produse, in ciuda faptului ca au niste preturi destul de piperate. "Incepand cu ajunul Craciunului, cererea de icre creste foarte mult. Cei cu bani cumpara mai ales icre rosii si icre de pastrav, iar cei care doresc totusi ceva special pentru Sarbatori, dar nu au posibilitati financiare prea mari opteaza pentru icre de crap sau stiuca. Daca intr-o luna obisnuita vindem 20 kg de icre, acum cererea depaseste 30 kg", ne-a declarat directorul general al firmei Kaviar House, Marilena Maereanu. Caracatitele, crevetii si fructele de mare, care de obicei nu prea au cautare (anual comercializandu-se in jur de 300 tone) se vand foarte bine in aceasta luna. "Fructele de mare, caracatita, scoicile si crevetii au succes de Sarbatori, fiind cumparate atat de romanii mai instariti, dar mai ales de restaurante, unde sunt nelipsite din meniurile pentru masa de Revelion", ne-a precizat presedintele Organizatiei Patronale Rompescaria, Nicolae Dimulescu.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite