De Paşte, românii vor mânca miei proveniţi în special din import

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor consuma de Paşte miei proveniţi în special din import, întrucât Autoritatea Veterinară nu va reuşi să finalizeze la timp procesul de identificare a animalelor, iar transportul

Românii vor consuma de Paşte miei proveniţi în special din import, întrucât Autoritatea Veterinară nu va reuşi să finalizeze la timp procesul de identificare a animalelor, iar transportul ovinelor, în lipsa elementelor de marcare, este interzis, apreciază reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO).

"Accesul la materia primă a fost oprit pentru producătorii români, întrucât Autoritatea Veterinară a interzis circulaţia animalelor, chiar dacă nu a încheiat procesul de identificare. Ei s-au angajat să termine până la 30 iunie 2006, un termen nerealist, iar în noiembrie anul trecut au retras toate crotaliile (mărci metalice aplicate pe urechea animalelor, ca semn de recunoaştere - n.r.) din teritoriu", a declarat, ieri, la forumul "Standarde europene pentru industria alimentară românească", Mihai Dumitriu, preşedintele PACERO. Potrivit acestuia, Autoritatea Veterinară a reluat, la jumătatea lunii februarie a acestui an, procesul de identificare a animalelor, urmând să organizeze o licitaţie la 5 martie, pentru achiziţionarea crotaliilor. "Este foarte târziu pentru ca problema să fie rezolvată până de Paşte", a apreciat Dumitriu. Românii consumă anual circa 2,5 milioane de ovine, din care 20-30% în perioada Sărbătorilor de Paşte. "Vom avea miei din import de Paşte. Deja marile lanţuri de retail importă din Bulgaria carne de miel", a spus preşedintele PACERO.

În altă ordine de idei, pentru alinierea la standardele europene, firmele de morărit şi panificaţie din industria alimentară au investit peste 300 milioane de euro, însă rezultatele proiectelor sunt afectate negativ de activitatea Autorităţii Veterinare, care nu a închis unităţile necorespunzătoare reglementărilor UE, susţine patronatul din domeniu. "Producătorii au investit peste 300 milioane de euro pentru modernizări, dar nu se vede nimic în piaţă. Cei care au cheltuit aceşti bani i-au cheltuit degeaba, pentru că funcţionează lângă unităţi care fac evaziune fiscală sau produc în spaţii necorespunzătoare. Există mii de unităţi care lucrează după ureche", a declarat preşedintele patronatului de profil Rompan, Aurel Popescu. El a afirmat că producătorii estimau că piaţa românească va înregistra, în vara acestui an, un aflux de produse din import, în special din Bulgaria şi Ungaria, însă importurile au avansat deja într-un ritm susţinut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite