Pascariu, UniCredit: Băncile ar trebui să se recapitalizeze la un curs de 4,5 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea cursului la peste 4,4 lei/euro le-ar impune băncilor să se recapitalizeze, iar debitorii băncilor ar fi puşi în dificultate în ceea ce priveşte plata ratelor, a preconizat Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al UniCredit - Ţiriac Bank.

"Un curs de peste 4,4 lei pe euro este unul care ne bagă într-o zonă dificilă pentru că ar impune băncilor să se capitalizeze pentru că ele au o foarte mare parte din bilanţuri în valută. Un curs de peste 4,4 ar pune în dificultate pe mulţi dintre debitori, lucuru pe care băncile nu şi-l doresc", a explicat Pascariu.

Preşedintele UniCredit Ţiriac Bank a menţionat că, în prezent, sistemul bancar este foarte bine capitalizat, însă o depreciere a leului "va duce la pierderi importante pentru clienţii cu datorii în valută şi la un necesar suplimentar de capital important. Deci nu văd interesul bancilor pentru o volatilitate prea mare", a spus Pascariu.

În opinia bancherului, BNR ar trebui să scadă neapărat rata dobânzii cheie până la finalul anului.

Potrivit lui Dan Pascariu, economia locală nu poate să crească dacă nu există o evoluţie bună a consumului. Acesta susţine că ne putem aştepta la creşterea consumului încă din acest an.
 

Moneda naţională s-a depreciat miercuri până la un curs de referinta de 4,3210 lei/euro, cel mai ridicat din ultimele 15 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite