Particularii îi presează pe feroviarii de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călători are ultimatum de la Astra Vagoane să-şi plătească până sâmbătă datorii de peste 31 de milioane de lei, altfel transportatorului public i se va cere insolvenţa. Companiile de stat obişnuiesc să se „ierte“ între ele de datorii ori să şi le amâne la nesfârşit. Când în ecuaţie intră şi un particular, atitudinea se schimbă radical.

În vremurile în care atât companiile feroviare, cât şi furnizorii acestora aveau capital majoritar sau integral de stat, fluxul banilor dintre ele se bloca adesea, iar datoriile se acumulau în lanţ.

În ultima perioadă, însă, principalii furnizori nu mai sunt la stat şi au devenit destul de agresivi în a-şi recupera creanţele asupra companiilor feroviare care au rămas în continuare la stat.

Tonul a fost dat de furnizorii de electricitate, care obligă CFR să-şi plătească datoriile, chiar dacă asta înseamnă ca feroviarii să vândă din active pentru a-şi onora plăţile. Săptămâna trecută a debutat un nou episod din acest „serial": Astra Vagoane Arad, companie particulară care a prestat mai multe servicii pentru CFR Călători, a somat transportatorul public să deconteze datoriile astfel acumulate, în valoare totală de 31,6 milioane de lei.

Compania Astra Vagoane Călători anunţă că va cere insolvenţa CFR Călători, în cazul în care transportatorul feroviar de stat nu-şi va plăti datoriile, termenul-limită al plăţii fiind 19 iunie.

Grafic de eşalonare

„Constatăm că sunt întrunite cerinţele articolului 3 din Legea 85/2006 în sensul că societatea dumneavoastră se află în stare de insolvenţă", se arată în notificarea Astra Vagoane către CFR Călători. În replică, directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, a declarat pentru Mediafax că va solicita reprezentanţilor Astra Vagoane Călători o întâlnire pentru a stabili un grafic de eşalonare a datoriilor şi că operatorul feroviar va plăti în luna iunie suma de 10 milioane de lei.

Iată că furnizorii particulari îşi cam pierd răbdarea în relaţiile cu companiile de stat. Care va fi următorul episod din acest „serial"? 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite