Participaţii, pe datorie, în acţionariatul firmelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii care doresc să cumpere acţiuni, părţi sociale ori titluri de participaţie în diverse companii pot accesa credite special constituite cu această destinaţie de către băncile

Întreprinzătorii care doresc să cumpere acţiuni, părţi sociale ori titluri de participaţie în diverse companii pot accesa credite special constituite cu această destinaţie de către băncile comerciale.
Împrumutul este destinat clienţilor a căror activitate principală nu o constituie investiţiile în valori mobiliare de orice fel şi care nu înregistrează datorii restante faţă de bugetul statului. Acest program este o formă de creditare pentru finanţarea activităţii de investiţii financiare, respectiv pentru cumpărarea de acţiuni nominative, emise în formă materializată şi/sau dematerializată sau părţi sociale, emise de societăţile comerciale, constituite în baza legislaţiei româneşti în vigoare. Creditul se acordă numai în lei, pe termen scurt sau mediu, adică pe maximum 5 ani. Volumul creditului se calculează astfel încât achiziţia să acopere maximum 75% din preţul acţiunilor cotate pe piaţa bursieră sau maximum 50% din preţul acţiunilor necotate şi părţilor sociale. Tragerea creditului se face integral, dar fără a depăşi data-limită stabilită în contractul de vânzare-cumpărare sau în documentul/prospectul de ofertă publică, în cazul ofertei publice de cumpărare. Din aceste calcule rezultă că aportul propriu al clientului trebuie să fie de minimum 25% din preţul acţiunilor cotate, respectiv minimum 50% din preţul acţiunilor necotate sau părţilor sociale. Aportul propriu al clientului trebuie să existe în contul curent deschis la bancă sau să facă dovada că acesta a fost plătit vânzătorului ori societăţii de servicii de investiţii financiare (SSIF), după caz.
Documentaţia necesară obţinerii creditului trebuie să cuprindă, între altele, următoarele: * situaţia economico-financiară a societăţii solicitante (bilanţ, contul de profit şi pierderi, balanţe de verificare); * fluxul de lichidităţi (cash flow) şi bugetul de venituri şi cheltuieli aferent perioadei pentru care se solicită creditul; * garanţiile propuse, inclusiv actele de proprietate a bunurilor; * acordul de consultare la Centrala Riscurilor Bancare; * certificat de atestare fiscală (la prima solicitare de credit şi ori de câte ori este necesar); * hotărârea organului competent potrivit actelor constitutive şi legii, cu privire la contractarea şi garantarea creditului; * în cazul societăţilor pe acţiuni, se va solicita şi înscrierea la Registrul Comerţului şi avansarea spre publicare în "Monitorul Oficial" Partea a IV-a a hotărârii AGA; * anunţul publicitar de vânzare/ofertă de vânzare etc.
Între garanţiile acceptate de bancă sunt amintite garanţiile reale imobiliare - privilegiul şi ipoteca şi garanţiile reale mobiliare: depozit bancar (cash colateral), certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin şi titluri nominative, acţiuni, cesiune de creanţă, echipamente, instalaţii, un plan de afaceri, fond de comerţ etc. Se mai pot prezenta, de asemenea, şi garanţii personale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite