Parteneriat uriaş în Marea Neagră între giganţii petrolieri ExxonMobil şi Rosneft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giganţii petrolieri Rosneft (Rusia) şi ExxonMobil (SUA) au semnat astăzi un acord de parteneriat pentru explorări de petrol şi gaze în Marea Neagră şi în zona Arctică, în valoare de 3,2 miliarde de dolari, informează cele două companii într-un comunicat comun.

Acest acord reprezintă cea mai mare tranzacţie de business dintre SUA şi Rusia de când preşedintele Barack Obama a început să insiste pe îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, comentează Reuters.

Perimetrele pe care Exxon şi Rosneft le vor explora împreună în cadrul acestui acord sunt printre cele mai promiţătoare în ceea ce priveşte potenţialul de ţiţei şi gaze, se mai arată în comunicat.

Rosneft a încheiat la începutul acestui an un acord similar cu grupul britanic BP pentru a dezvolta aceleaşi teritorii din zona artică, blocat însă în luna mai de miliardarii ruşi implicaţi în joint-venture-ul TNK-BP.

Exxon, cea mai mare companie petrolieră din lume, a câştigat astfel acces la rezerve substanţiale de petrol în Rusia, cel mai mare producător de ţiţei din lume.

Rosneft, pe de altă parte, a obţinut sprijinul uneia dintre puţinele companii capabile să extragă petrol şi gaze în condiţiile dure din zona arctică.

Ce face Exxon în România

Exxon operează şi în apele româneşti ale Mării Negre, alături de Petrom, unde va investi 800 de milioane de dolari în explorare până în 2018 şi între 3 şi 10 miliarde dacă va găsi petrol.

Exxon va aduce pentru apele adânci un vas uriaş pentru foraj şi extracţie, denumit Deepwater Champion. Costurile de explorare se ridică la un milion de dolari pe zi, din care jumătate reprezintă chiria vasului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite