Parlamentul a dat "verde" la redeschiderea duty-free-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actul normativ va fi trimis astăzi, spre promulgare, preşedinţiei După aproape două luni de "stat" pe bară, duty-free-urile se redeschid. Este vorba, însă, doar de cele situate pe

Actul normativ va fi trimis astăzi, spre promulgare, preşedinţiei

După aproape două luni de "stat" pe bară, duty-free-urile se redeschid. Este vorba, însă, doar de cele situate pe graniţele non-UE. Parlamentul a aprobat la începutul acestei săptămâni o lege de respingere a ordonanţei, în baza căreia toate duty-free-urile terestre şi navale au fost închise începând cu 1 ianuarie 2007.

Declaraţiile politice anti-duty-free-uri care au debutat la începutul anului trecut s-au concretizat, la jumătatea lui 2006, când a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 48 din 28 iunie 2006, privind comercializarea mărfurilor în regim duty-free şi duty-paid. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie 2006 şi urma să intre în vigoare din momentul aderării României la Uniunea Europeană.

Două legi pe aceeaşi temă se bat cap în cap

Astfel, potrivit OU 48, de la 1 ianuarie 2007 urmau să se desfiinţeze toate duty-free-urile terestre: atât cele situate pe graniţele UE, cât şi cele de pe graniţele non-UE. Comercializarea mărfurilor în regim duty-free a fost permisă, potrivit OU 48 (n.r.- articolul 4, alin1), doar prin magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale şi la bordul aeronavelor, numai călătorilor care au ca destinaţie direct un stat terţ (n.r.- nemembru al Uniunii Europene). Actul normativ prevedea astfel (n.r. articolul 4, alin.2) că, în cazul călătorilor care au ca destinaţie un stat membru, comercializarea mărfurilor se face în regim duty-paid (n.r.- regimul de comercializare a mărfurilor în condiţiile plăţii taxelor vamale de import, a accizelor şi a taxei pe valoarea adăugată, precum şi a oricăror altor sume care se cuvin bugetului de stat la importul de mărfuri, în vederea comercializării acestora sub acest regim), chiar dacă mărfurile sunt comercializate prin magazine duty-free.

Pe 17 iulie 2006, parlamentul adoptă însă Legea 330, prin care se modifică o altă ordonanţă de urgenţă, respectiv 104/2002, privind regimul vamal al mărfurilor comercializate în regim duty-free. Potrivit legii respective - publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii iulie 2006, cu dată de intrare în vigoare tot la momentul integrării - "mărfurile provenite din import, care se vând în valută, potrivit legii, în regim duty-free, prin magazinele autorizate, situate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre, navale şi în aeroporturi internaţionale, se scutesc de la plata taxelor vamale". (art.1, alin.1). La articolul 8, apare un nou alineat -9, care spune că la data aderării României la Uniunea Europeană, magazinele duty-free care funcţionează în punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare îşi vor înceta activitatea.

Legea care a închis magazinele, respinsă

Aşadar, în timp ce Legea 330 prevede dispariţia doar a duty-free-urilor de pe graniţele cu statele comunitare, Ordonanţa 48 spune că se închid toate aceste magazine. Ambele acte normative urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2007, dar practic, s-a aplicat doar Ordonanţa 48, ştiut fiind faptul că drept urmare a integrării României în UE s-au desfiinţat toate duty-free-urile. Pe 19 februarie a.c., însă, parlamentul a aprobat o lege pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă a guvernului nr.48/2006, act normativ care a fost depus în aceeaşi zi la Secretarul General, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituţionalităţii legii. Astăzi legea ar urma să plece la preşedinţie, spre promulgare. Practic, după aprobare, duty-free-urile se vor putea redeschide.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite