Parlamentarii economişti: Ducem deficitul bugetar spre zero, dar ce facem cu cheltuielile electorale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din comisiile economice consideră că atingerea unui deficit bugetar cât mai mic este necesară, deşi acest lucru este extrem de dificil în condiţiile actuale. În plus, prudenţa invocată de preşedintele Traian Băsescu este interpretată prin limitarea cheltuieliloe în contextual anului electoral, lucru greu de crezut.

Nicolae Bud, secretarul Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, spune că trebuie să se tindă spre un deficit bugetar zero, menţionând însă că este greu de crezut că România se poate descurca, în acest moment, fără un deficit minimal.

El a arătat însă că orice modificare a politicii fiscale trebuie să aibă ca obiectiv principal menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe termen mediu şi lung "şi cât mai aproape de zero, pe cât e posibil".

"Mi-e greu să cred că la acest moment România se poate descurca fără un deficit minimal", a adăugat Bud, potrivit Mediafax.

În legătură cu "prudenţa" menţionată de preşedinte, Bud a precizat că aceasta înseamnă cuantificarea foarte bună în buget a celor doi factori importanţi - deficitul şi creşterea bugetară.

La rândul său, deputatul Eugen Nicolăescu, membru în Comisia de buget-finanţe, a declarat pentru Mediafax că este o iluzie atingerea unui deficit bugetar zero într-o perioadă de criză în care creşterea economică este sub semnul întrebării.

"E o iluzie să poţi să ajungi într-o perioadă de criză, într-o perioadă în care creşterea economică este pusă sub semnul întrebării, la deficit zero. Sigur că se poate ajunge la orice, problema este ce sacrifici. Iar eu cred că în felul acesta se sacrifică principalele domenii pentru care oricum ar trebui bani mai mulţi: sănătatea, educaţia şi investiţiile. Dacă vor să-şi bată joc de toate acestea, este posibil şi aşa ceva", a spus Nicolăescu.

El a afirmat că bugetul pe 2012 este mai mult o "momeală" decât un buget prudent.

"Cred că anul 2012, fiind un an electoral, se încearcă a fi mai degrabă o momeală bugetul pe 2012 decât un buget prudent, pentru că nu are cum să fie un buget prudent când ni se spune o să avem creştere economică probabil undeva la 2% - dar probabil o să fie la 1% - o să avem un deficit bugetar mai mic de 2% - probabil se va duce către 1% - deci, cu alte cuvinte, cheltuieli foarte multe reduse. N-o să avem în prima parte a anului niciun fel de creştere salarială sau pe pensii, dar e posbil să o facem în partea a doua a anului, adică după 1 iulie 2012, deşi legea interzice acest lucru", a spus Nicolăescu.

El a criticat Guvernul că se foloseşte de "demagogie şi falsitate" atunci când tratează această temă. "Totul este demagogie, este falsitate, este şmechereală tipică Guvernului Boc pentru că ei nu vor atinge niciuna din ţinte şi o să vedeţi cum, înainte de campania electorală, se vor da bani în stânga şi în dreapta ca să cumpere voturi", a spus deputatul PNL.

Cătălin Nechifor, membru al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, că deficitul bugetar pe 2012 ar putea fi şi zero, în condiţiile în care investiţiile de stat ar fi raţionalizate, iar colectarea taxelor ar fi îmbunătăţită.

"Nu cred că are prea mare importanţă dacă deficitul este mai mic sau mai mare sau chiar zero. Problema este cum îl finanţezi, pentru că în acest moment România se împrumută pe banca internă şi pe cea internaţională la dobânzi mari, de peste 7%. În aceste condiţii, protejarea PIB şi a indicatorilor macroeconomici obligă Guvernul la un deficit cât mai mic, dar a cărui finanţare costă mult", a spus deputatul PSD.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite