Parlamentarii au dezbatut cu lehamite bugetul pe 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In PSD, nici macar sms-urile cu amenintari directe ale lui Adrian Nastase nu i-au mai mobilizat pe deputati si senatori

Dezbaterea proiectului de buget in Parlament i-a interesat in mica masura pe senatori si deputati. Desi, in alti ani, aprobarea bugetului era un eveniment major pentru alesi, premierul Adrian Nastase s-a vazut nevoit sa prezinte coordonatele principale ale proiectului in fata unei sali pe jumatate goale si plictisite din start. Singurul lucru care i-a bucurat pe parlamentari a fost faptul ca Adrian Nastase a optat pentru un discurs concis, astfel ca efortul de concentrare al senatorilor si deputatilor a fost minim. Dupa sfertul de ora in care si-a citit cuvantarea, Nastase si-a luat la revedere de la parlamentarii care il aplaudasera anemic si a plecat imediat. Ca si cum ar fi stiut dinainte ca premierul nu va sta mult in aula Parlamentului, liderul deputatilor pesedisti, Viorel Hrebenciuc, a tasnit din banca pentru a-l conduce catre iesire pe Nastase. Semnalul fiind dat, mai multi deputati PSD si UDMR si-au parasit locurile, ducandu-se tinta catre masa Guvernului, ca sa stea de vorba cu ministrii. Cu spatele la sala, udemeristii Verestoy Attila si Zoltan Puskas s-au intretinut indelung cu ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, in timp ce, in fata ministrului Economiei, Dan Ioan Popescu, s-a format in mai putin de un minut o coada de doritori de audiente. Chiar si ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, a fost asaltat de catre deputatii PSD Adrian Severin, Vasile Bleotu si Mihai Bar. In tot acest timp, de la tribuna, grupurile parlamentare isi prezentau neconvingator opinia fata de buget - laudativa, in cazul PSD si UDMR, critica in cazul PNL, PD si PRM, care au anuntat ca nu vor vota proiectul. Presedintii celor doua Camere legislative, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu, care conduceau sedinta, s-au facut ca nu observa agitatia in jurul bancii Guvernului si au lasat sedinta sa continue, desi din sala mai disparusera intre timp cateva zeci de parlamentari. Lucrurile ar fi continuat asa, daca liderul senatorilor PD, Maria Petre, nu ar fi atras atentia ca forul legislativ lucreaza fara cvorum si nu ar fi cerut strigarea catalogului. Dandu-si seama ca, daca s-ar fi efectuat prezenta, Parlamentul s-ar fi facut de ras din cauza chiulului masiv, Vacaroiu si Dorneanu au propus ca pauza sa se ia cu o jumatate de ora mai devreme decat era programata. Partidul de guvernamant a incercat, marti seara, sa-si mobilizeze parlamentarii, trimitandu-le pe telefoanele mobile un mesaj amenintator, semnat de insusi Adrian Nastase: "Prezentati-va la dezbaterea proiectului de buget! Neprezentarea va fi considerata ca vot impotriva Guvernului si va fi sanctionata in consecinta".
Articolele - votate pe banda rulanta
"Pe masura ce ne apropiem si mai mult de Uniunea Europeana, bugetul de stat devine un instrument tot mai puternic din punct de vedere social", a declarat premierul Adrian Nastase, de la tribuna Parlamentului. Dupa ce a trecut in revista realizarile Guvernului in plan economic (cresteri in toate domeniile), seful Executivului a insistat asupra politicii fiscale mai relaxate, preconizata in 2005, si a cresterii cheltuielilor pentru asistenta sociala, alocatii, pensii, utilizarea mai eficienta a capitalului uman. Bugetul pe 2005 cuprinde programe de sprijin pentru elevi si studenti, de sanatate, alocatii pentru familiile cu copii, ajutoare pentru incalzire, ajutoare pentru pensionari si someri, le-a spus Nastase parlamentarilor, prezentandu-le sumele alocate acestor programe.
PD: bugetul pe 2005 - doar un instrument politic
Cu speranta ca vor castiga alegerile, parlamentarii din opozitie n-au dat prea mare importanta bugetului pe 2005. "Suntem deja pregatiti sa prezentam alt buget", au precizat reprezentantii partidelor din opozitie. Desi au decis sa nu voteze bugetul pe 2005, parlamentarii PD, PNL si PRM au participat, totusi, la dezbateri. "Bugetul pe 2005 este un instrument politic transformat in buget electoral. Acesta legalizeaza alocarea discretionara a fondurilor, nefiind bazat pe criterii economice, ci pe risipa si masuri populiste", a declarat parlamentarul PD, Alexandru Mocanu. El a atras atentia asupra faptului ca pentru 2004 s-au alocat de zeci de ori mai multe ajutoare pentru protectia sociala comparativ cu anul 2005.
PNL: Guvernului ii mai ramane sa promita o omleta gratis cu oua de la Cornu
Reprezentantul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a adus mai multe acuzatii Guvernului Nastase. "In momentul de fata, fiecare roman trebuie sa plateasca cate 1.000 $ pentru plata datoriei publice a Romaniei", a afirmat Tariceanu. El a sustinut ca "economia nu creste, ci se bazeaza pe imprumuturi si, mai nou, pe transferuri de bani efectuate de romanii care lucreaza in strainatate". In opinia sa, cresterea economica "ascunde o crestere a arieratelor si pierderilor din intreprinderi". "Actualului guvern nu-i mai ramane decat sa faca promisiuni de genul filmelor cu judecatoare porno sau sa le promita romanilor o omleta gratis cu oua de la Cornu", si-a incheiat Tariceanu discursul, reusind sa-l enerveze pe ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu. "E surprinzator sa vezi cum oameni de marca din zona politica fac confuzii majore in ce priveste realitatea economica si modul de calcul al unor indicatori economici", a afirmat ministrul Finantelor, explicandu-i parlamentarului Tariceanu ca cresterea economica e data de alti factori, nu de arierate. Desi vor vota constiincios cele doua proiecte de lege, nici macar parlamentarii puterii nu s-au grabit sa laude bugetul pe 2005. Probabil si pentru ca nimeni nu se asteapta ca bugetul pe 2005 sa se aplice in formula actuala. "Se impun rectificari", sustin parlamentarii din opozitie, dar si ai PSD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite