Pariul câştigător pe investiţiile financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că vorbim de acţiuni, depozite bancare, fonduri mutuale sau aur, toate au adus în acest an randamente ce depăşesc cu mult rata inflaţiei. Cei care au mizat în 2009 pe acţiunile listate la bursă, în detrimentul depozitelor bancare – instrumente mult mai sigure –, au obţinut câştiguri mult mai consistente.

După un 2008 lovit de criză, când toate activele financiare au înregistrat deprecieri dramatice, prudenţa a fost cuvântul de ordine în 2009 pentru orice investitor pe piaţa românească. Totuşi, cei care au riscat nu au avut de pierdut, ba din contră. Risc mare, câştig mare.

Acţiunile, instrumente financiare cu grad de risc ridicat, care au golit conturile multor investitori în 2008, au adus cele mai însemnate randamente în acest an. Unele titluri au marcat chiar o dublare a investiţiei.

Câştiguri consistente au obţinut şi cei care au mizat pe aur, activ sigur ce se apreciază în perioade de turbulenţe economice. Şi fondurile mutuale şi depozitele bancare au adus creşteri de două cifre ale investiţiilor în 2009.

Foarte important este că toate instrumentele financiare au generat în acest an randamente peste rata inflaţiei, estimată la 4,5%. Cum vor evolua pieţele în 2010? Greu de spus! „Aş fi mai prudent în primele luni din an. Sunt perioade în care chiar şi cei mai optimişti analişti dau prognoze în continuare negative", atrage atenţia Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Pentru a face un scurt bilanţ pe 2009, am luat în calcul o investiţie de 15.000 de lei realizată la începutul anului. Să vedem ce randament a adus fiecare instrument financiar.

Venit garantat la scadenţă

Cea mai la îndemână investiţie şi, totodată, cea mai sigură, sunt depozitele bancare. Deşi cele mai multe dobânzi au acum o singură cifră, un depozit bancar constituit la începutul anului, când bonificaţiile atingeau cote maxime, se înscrie în rândul pariurilor câştigătoare.

Băncile comerciale plăteau la începutul lui 2009 dobânzi medii pentru scadenţe la un an de aproape 15% la lei şi de 6% la euro. Pentru scadenţe mai scurte, bonificaţiile anuale erau şi mai mari. Astfel, cei 15.000 de lei plasaţi într-un depozit în monedă naţională ar fi adus un plus de 2.250 de lei.

În cazul unui depozit în euro, cei 3.722 de euro (echivalentul a 15.000 de lei) ar fi adus la scadenţă o dobândă de 215 euro. Numai că scumpirea euro a contribuit în acest caz la creşterea câştigului şi ar fi adus un randament real de peste 11%. Concret, pariul pe euro ar fi adus la scadenţă un surplus de aproximativ 1.700 de lei.

De la începutul anului dobânzile au scăzut cu peste cinci puncte procentuale, iar trendul descendent va continua şi în 2010. „Este normal ca dobânzile să scadă din moment ce inflaţia se reduce. Mai mult, în timp de criză, este o măsură necesară de stimulare economică", a explicat Iulian Panait.

Acţiunile: risc mare, câştig mare

Bursa este, fără îndoială, sectorul care a adus cele mai bune randamente în acest an, în condiţiile în care media pieţei (BET-C) a crescut cu peste 40%. Mai mult, cei care au mizat pe titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF) au obţinut o dublare a investiţiei. „Câteva zeci de procente s-au câştigat şi pe piaţa de capital românească, chiar dacă nu la aceeaşi amplitutine ca pe pieţele mature", spune Iulian Panait.

Cei 15.000 de lei investiţi la începutul anului într-un portofoliu format după indicele compozit ar fi adus un randament de 6.130 de lei. Pe SIF-uri, investitorul ar fi marcat un profit de aproape 14.000 de lei. Aprecierile din 2009 ar putea suferi însă corecţii în prima parte a anului viitor. „Cred că preţul include estimări prea oprimiste şi este posibil să vedem corecţii în prima parte a anului viitor", atrage atenţia preşedintele KTD Invest.

Fondurile au întrecut depozitele

Fondurile deschise, fie ele monetare, de obligaţiuni sau mixte, au adus în 2009 randamente medii ce depăşesc dobânzile plătite de bănci la depozite, respectiv de 16%. Unele dintre ele s-au apropiat chiar de performanţa titlurilor listate la Bursă. Randamentele oferite de fondurile monetare în 2009 s-au încadrat în intervalul 11,6-14,8%, în timp ce obligaţiunile, instrumente cu venit fix, au adus câştiguri de până la 17,5%.

Asta se traduce printr-un profit de până la 2.600 de lei în urma investiţiei celor 15.000 de lei. Fondurile diversificate, ce cuprind investiţii şi în titluri listate, au marcat plusuri mai mari, de până la 34%, cum este cazul Raiffeisen Benefit. Totuşi, unele dintre ele n-au adus un randament mai mare de 10%.

Aurul, sigur şi profitabil în criză

În vremuri tulburi, aurul este o investiţie sigură, dar şi profitabilă. Metalul preţios s-a apreciat în acest an, la cursul BNR, cu aproape 30%, un gram de aur fiind cotat la peste 105 lei.

Mai exact, un câştig de 4.500 de lei pentru o investiţie de 15.000 de lei. Românii nu-şi mai cumpăra podoabe, dar achiziţionează metalul în scop investiţional. Iulian Panait spune că unii cumpără aur pentru că se tem de o continuare a crizei şi vor să se pună la adăpost, în timp ce alţii anticipează o creştere a ratei inflaţiei, iar aceasta este o investiţie bună când preţurile cresc.

Mai mult, unii cumpără strict în scop speculativ. Indiferent de motiv, emisiunile BNR au ajuns să fie epuizate rapid, iar Piraeus Bank a vândut în numai două luni de la lansarea serviciului „AURul Tău" 25 de kilograme de aur şi 200 de monede. Piraeus Bank este singura bancă ce vinde aur.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite