Parisul şi Bruxelles-ul, furioase pe gafa S&P

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Standard&Poor’s este anchetată de Comisia Europeană după ce a emis un anunţ eronat privind tăierea ratingului de ţară al Franţei.

În ultimele două luni, pieţele au stat cu ochii pe ratingul Franţei mai ceva ca pe butelie. Joi noapte, anunţul de care se temeau toţi investitorii a venit: Standard & Poor's (S&P), una dintre principalele trei agenţii de rating din lume, a trimis abonaţilor un mesaj în care dădea de înţels că ratingul Franţei („AAA", cel mai bun posibil) a fost revizuit în scădere. Panica şi haosul s-au instalat imediat. Investitorii au început să vândă masiv obligaţiunile guvernamentale franceze deţinute care, cu doar câteva minute înainte, erau considerate cu risc zero (obligaţiunile „AAA" sunt considerate complet sigure).

Două ore de haos

„Mulţi investitori au vrut pur şi simplu să scape de obligaţiunile franceze. Suntem furioşi pe S&P. Să faci o astfel de greşeală în această piaţă febrilă, cu îngrijorări privind ratingul «AAA» al Franţei este foarte iresponsabil şi alarmant", a declarat un trader pentru „Financial Times".

Peste două ore, agenţia a revenit cu un comunicat prin care anunţa că s-a produs o „eroare" şi că ratingul Franţei nu a fost scăzut. „Din cauza unei erori tehnice, un mesaj a fost trimis automat astăzi către unii abonaţi ai portalului S&P Global Credit care sugera că ratingul de credit al Franţei a fost schimbat", se arăta în anunţ.

 Răstimpul a fost însă mai mult decât suficient pentru ca indicele Stoxx Europe 600 să piardă 1,5%, iar costurile de împrumut ale statului francez să se majoreze cu aproape 0,3 puncte procentuale, ajungând la 3,46% (cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni). Furios, Parisul a cerut vineri dimineaţă demararea unei anchete în acest sens. Francois Baroin, ministrul francez al Finanţelor, a cerut Autorité des Marchés Financiers (AMF - autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Franţa) să ancheteze circumstanţele în care s-a produs eroarea.

Şi Executivul UE, Comisia Europeană, a anunţat că va ancheta situaţia. „Este un incident foarte serios. Această întâmplare demonstrează că suntem într-o situaţie extrem de volatilă, că pieţele sunt extrem de tensionate, aşa că jucătorii de pe aceste pieţe trebuie să fie extrem de riguroşi şi să acţioneze cu responsabilitate", a declarat într-un comunicat Michel Barnier, comisarul european pentru Piaţa Internă. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite