Parc tehnologic de 200 milioane de euro la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potenţialul investitor va fi obligat să creeze minimum 5.000 de locuri de muncă. Autorităţile locale din Oradea au pus la cale un proiect impresionant la marginea oraşului. Este vorba despre

Potenţialul investitor va fi obligat să creeze minimum 5.000 de locuri de muncă.

Autorităţile locale din Oradea au pus la cale un proiect impresionant la marginea oraşului. Este vorba despre un parc tehnologic care se va întinde pe o suprafaţă de 140 de hectare. Principala menire a investiţiei constă în dezvoltarea producţiei, ramură aproape "moartă" în regiune.

Primăria Oradea va organiza în acest an o licitaţie internaţională pentru realizarea celui mai mare parc tehnologic din Transilvania. Consilierii locali au aprobat, ieri, în şedinţă extraordinară, caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei în vederea vânzării a 140 hectare de teren, situate pe şoseaua de centură, unui investitor ce doreşte să construiască un parc tehnologic la Oradea. Anunţul licitaţiei urmează să fie publicat săptămânile următoare atât în presa locală şi centrală, cât şi în presa internaţională.


Facilităţi importante, dar şi obligaţii


Potrivit autorităţilor locale, investitorul va beneficia de facilităţi fiscale importante, dar va avea şi obligaţii contractuale pe măsură. "Intenţia noastră este să selectăm un dezvoltator internaţional specializat în astfel de investiţii. Acesta va putea beneficia, potrivit legislaţiei în vigoare, de facilităţi fiscale de maximum 28,5 milioane de euro. El va trebui însă să investească minimum 150 milioane de euro şi să creeze în cinci ani cel puţin 5.000 de locuri de muncă", a explicat, pentru "Adevărul", Marcel Boloş, directorul executiv al Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO). Potrivit acestuia, valoarea aproximativă a investiţiei este de 200 milioane de euro, iar numărul locurilor de muncă nou-create va ajunge la 10.000.


În zonă, terenul costă 30 de euro/mp


Pentru a putea participa la licitaţie, potenţialul investitor trebuie totodată să aibă un portofoliu de minimum 50 de companii cu care derulează raporturi contractuale, posibili clienţi ai viitorului parc. Prin caietul de sarcini, cel care va realiza parcul industrial este obligat să facă şi un complex expoziţional. Investiţia va fi finalizată în întregime în cinci ani, dar parcul va fi dat în folosinţă în etape.


"Intenţia noastră este ca pe această structură să dezvoltăm foarte mult oraşul, mai ales prin prismă dezvoltării producţiei. Acest proiect, la care municipalitatea lucrează de aproximativ un an este foarte important pentru Oradea", a explicat directorul AIO. Potrivit acestuia, preţul mediu al terenului pe care va fi construit parcul este în acest moment de 30 de euro/mp. AIO se ocupă cu administrarea, gestionarea, închirierea şi întreţinerea patrimoniului imobiliar aflat în proprietatea Consiliului Local al Municipiului Oradea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite