Paradoxal, daca 6 miliarde de dolari ar intra in Romania, ar crea o criza de proportii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paradoxal, daca 6 miliarde de dolari ar intra astazi in Romania ar genera o criza de proportii. "Avem certitudinea ca ar fi intrat in tara sase miliarde de dolari sub forma de hot money (n.r. - bani

Paradoxal, daca 6 miliarde de dolari ar intra astazi in Romania ar genera o criza de proportii. "Avem certitudinea ca ar fi intrat in tara sase miliarde de dolari sub forma de hot money (n.r. - bani speculativi), daca s-ar fi liberalizat depozitele in lei pentru cetatenii straini (n.r. - daca li s-ar fi permis nerezidentilor sa constituie depozite in lei pe teritoriul Romaniei). Institutii prestigioase ne-au certificat estimarile noastre", afirma marti guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Declaratia oficialului BNR dezvaluie un adevar bine verificat pe "pielea" altor tari: liberalizarea poate fi nociva daca nu are loc in anumite conditii si la un anumit moment. "Sunt un fel de diavol deghizat. Sunt ca o ploaie care ineaca pamantul", spune profesorul de economie, Daniel Daianu, despre banii fierbinti, care adulmeca si exploateaza slabiciunile oricarei economii in dezvoltare. "Noi nu puteam sa digeram atatia bani. Experienta in Asia de Sud-Est arata ca o deschidere prematura a contului de capital este letala", afirma Daianu, aratand una din cauzele fundamentale ale riscului indus de intrarea in tara a capitalurilor speculative. El explica de ce 6 miliarde de dolari ar putea arunca Romania intr-o adevarata criza: "In primul rand, fiind vorba de capital speculativ, si nu de investitii straine directe, se duce ori in Bursa, ori in titluri de stat. El nu vine ca sa fie investit, ci doar sa exploateze oportunitati de moment si sa plece". Daianu afirma ca, data fiind natura capitalului speculativ, riscurile legate de iesirea acestuia din tara sunt mult mai mari decat beneficiile pe care le-ar putea aduce pe termen scurt. Ca nu-i de glumit cu "banii fierbinti" a demonstrat-o si experienta amara a tarilor vecine. In 1997-1998 Cehia, iar recent Ungaria s-au confruntat cu "lovituri" serioase ale capitalului speculativ, care au pus autoritatile in situatii extrem de dificile.
Se poate ajunge la o criza a balantei de plati
Ce s-ar intampla daca autoritatile ar deschide prea repede usa liberalizarii, dand dreptul nerezidentilor sa-si faca depozite in lei pe teritoriul Romaniei? "Efectul ar fi dublu comparativ cu cel rezultat in Ungaria, cand au fost nevoiti sa cumpere dintr-o data 3 miliarde de euro, atunci cand au intrat capitalurile speculative in tara", spune consilierul BNR Adrian Vasilescu. Ulterior, cand capitalul speculativ fuge, se petrece efectul invers. "Banca Centrala a retras moneda nationala si a trebuit sa vanda valuta, creand presiune pe curs si pe alti indicatori", a adaugat Vasilescu. Va veti intreba ce-ar putea atrage capitalul speculativ intr-o tara saraca precum Romania ? Dobanzile inalte. El intra in banci, sta cateva luni pana cand obtine un castig nesperat pe pietele occidentale (unde dobanzile sunt mult mai mici) si pleaca. Raul cel mai mare pe care-l provoaca "banii fierbinti" consta in aprecierea puternica a monedei nationale urmata de o depreciere naucitoare. Aceste fluctuatii risca sa sperie investitorii si sa provoace o fuga in masa a capitalurilor, inclusiv a celor nespeculative. "Poti sa ai si criza de balanta de plati", sustine Daianu.
Cum ne putem proteja de "banii fierbinti"?
Dat fiind ca a ramas mai putin de un an pana cand autoritatile s-au angajat ca vor ridica bariera ce a tinut departe capitalurile speculative, intrebarea cheie este cum ar trebui sa fie economia Romaniei pentru a se proteja de "febra" acestora? "Sa avem un diferential de dobanda mai mic si un grad de intermediere bancara mai mare", explica Daianu. El spune ca ar trebui creditul sa detina mai mult din PIB pentru ca si daca ne vin doua miliarde de dolari ne dau peste cap dat fiind ca nu putem sa-i sterilizam", a adaugat Daianu. In primul rand, in Romania ar trebui sa fie eliminate sursele de febra si de tensiune si supraincalzire din economie. "Cuvantul cheie este eliminarea surselor care creeaza si intretin tensiune si volatilitate, atat efectiva, cat si la nivelul expectatiilor", este de parere Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD-SocGen. El spune ca preocuparea vizavi de problema capitalurilor speculative este cat se poate de serioasa, dar ca adevarata cauza trebuie cautata tot in economie, in restructurare, reducerea deficitului de cont curent, in reducerea volatilitatii dobanzilor. "Aceasta situatie este cea care da insa si notiunea de hot money, bani fierbinti. Toate astea creeaza un potential care face ca aceste capitaluri sa poata iesi usor nu pe o realitate, ci din cauza unui simplu zvon", a adaugat Baltazar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite