Paradox: Bursele scad, dar fondurile pe indici dau randament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicii de performanţă ai fondurilor închise (AOPC-FAI) au depăşit în trimestrul III al acestui an aşteptările investitorilor. În contextul scăderii acţiunilor pe bursele internaţionale, cei care s-au orientat către investiţii în fonduri pe indici au obţinut profit de 20%, arată un raport de audit realizat pentru cinci dintre fondurile închise administrate independent.

Potrivit raportului, o investiţie de 1.000 de euro în cele cinci fonduri a generat în prima jumătate a anului 200 de euro profit. „Avantajele investiţiilor în fonduri pe indici sunt comisioanele scăzute şi diminuarea riscului,“, a declarat Florin Pistae, managerul fondurilor FFB - SIMILAR INDEX DAX 30, FFB - SIMILAR INDEX DOW JONES, FFB SIMILAR INDEX CAC 40, FFB - SIMILAR INDEX FTSE 100, FFB - Hedging Umbrella FUND, FFB-SIMILAR CHINA INDEX , FFB-SIMILAR INDIA INDEX , FFB-SIMILAR BRAZIL INDEX , FFB GLOBAL INDEX.
Aceste fonduri investesc în pieţe mature din SUA, Germania, Franţa sau UK dar şi pe pieţe emergente cum ar fi Asia sau Brazilia. Instrumentele de investiţii în care se fac plasamentele sunt acţiuni, ETF, CFD.

„Speculaţiile pe colaps sunt nefondate“

Strategia de investiţii constă în urmărirea fluctuaţiilor indicilor, a corelaţiilor dintre pieţe, sectoare economice şi a acţiunilor din componenţa indicilor, astfel încât fondurile să fie cât mai performante. Custodele fondurillor este Saxo Bank prin Deutsche Bank Londra. În ceea ce priveşte mediul economic actual, managerii fondurilor susţin că speculatiile de colaps sunt nefondate.
„Pieţele trec printr-o perioadă dificilă, ca toată lumea. Toate pieţele sunt caracterizate de volatilitate. Investitorii au în continuare încredere în aur, metale şi petrol. Noi ne diversificăm portofoliul, evitând plasamente în sistemul financiar“, a mai declarat Florin Pistae.

În România, activele s-au dublat

În ceea ce priveşte piaţa din România activele în fonduri pe indici s-au dublat în ultimele luni fiind una dintre investiţiile cu randamente mari. Cei mai mulţi investitori susţin că fondurile pe indici sunt o alternativă interesantă de investiţie pe alte pieţe, în condiţiile subdezvoltării economice şi al numărului mic de instrumente de investiţie pe piaţa locală.

Performanţa trimestrială a fondurilor pe indici

DENUMIRE FOND    PERFORMANTA SEPTEMBRIE 2011    PERFORMANTA IUNIE 2011
FFB - SIMILAR INDEX DAX 30    -4%    43,85%
FFB - SIMILAR INDEX DOW JONES    9,68%    7,82%
FFB SIMILAR INDEX CAC 40    -6,03%    8,95%
FFB - SIMILAR INDEX FTSE 100    1,01%    9,16%
FFB - Hedging Umbrella FUND    10,89%    3,34%
FFB-SIMILAR CHINA INDEX    87,46%    -
FFB-SIMILAR INDIA INDEX    91,25%    -
FFB-SIMILAR BRAZIL INDEX     -5,57%    -
FFB GLOBAL INDEX    -5,74%    -

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite