Papandreou: Unele bănci din Grecia ar putea fi naţionalizate temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul prin care creditorii privaţi ai Atenei îşi vor asuma pierderi de 50% din obligaţiile pe care le deţin înseamnă că povara datoriei Greciei va fi sustenabilă, a afirmat joi premierul elen George Papandreou, după summitul liderilor zonei euro de la Bruxelles.

Grecia nu va mai înregistra, începând de anul viitor, deficit bugetar primar dar unele din băncile elene s-ar putea confrunta cu o naţionalizare temporară ca rezultat al acordului privind reducerea datoriei Greciei, a avertizat Papandreou, citat de Reuters.

"Datoria este absolut sustenabilă acum. Să sperăm că se ivesc zorile unor zile mai bune, pentru Grecia şi pentru Europa ... Grecia îşi poate gestiona datoria, odată şi pentru totdeauna", a afirmat oficialul elen. Din acordul de 130 miliarde de euro, Grecia va obţine 30 miliarde de euro direct de la alte guverne, ca garanţii pentru băncile care iau parte la reducerea voluntară de 100 miliarde de euro a datoriei pe care o deţin.

Papandreou estimează că acordul, care va fi implementat printr-un schimb de obligaţiuni, va fi realizat până la sfârşitul anului. Acordul reduce datoria Greciei cu 50 de puncte procentuale din PIB, faţă de doar 12% conform precedentului acordat încheiat în iulie de liderii UE, a precizat premierul elen. Acesta a adăugat că dacă Grecia va adopta suficient de repede reformele, va putea chiar reveni pe pieţe mai devreme de 2021, aşa cum estimează în prezent FMI.

Acordul prin care creditorii privaţi ai Atenei îşi vor asuma pierderi de 50% din obligaţiile pe care le deţin este aşteptat să ducă la pierderi semnificative pentru băncile elene şi fondurile de pensii de stat, care deţin obligaţiuni guvernamentale elene de până la aproximativ 100 miliarde de euro. Guvernul de la Atena va întregi capitalul fondurilor de pensii dar băncile s-ar putea confrunta cu o naţionalizare temporară, a avertizat Papandreou. (citeşte aici mai multe despre cum se derulează efectiv un faliment suveran)

"Este foarte probabil ca o mare parte din acţiunile băncilor să ajungă în proprietatea statului", a explicat premierul elen, dând asigurări că aceste participaţii vor fi revândute investitorilor privaţi după restructurarea băncilor. Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România - National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite